• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι ισχύει τελικά με τις κάμερες στα Airbnb

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα περιστατικό με ιδιοκτήτη ξενοδοχείου που παρακολουθούσε τους πελάτες του με κρυφές κάμερες στα δωμάτια. Και η συζήτηση για τις κρυφές κάμερες και στα καταλύματα Airbnb φούντωσε και πάλι.

Είναι προφανές -δεν χρειάζεται κάποιος να ξέρει και πολλά για τα προσωπικά δεδομένα για να το καταλάβει- ότι οι κρυφές κάμερες απαγορεύονται. Όχι μόνο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά παντού!

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι κάμερες και οι συσκευές παρακολούθησης επιτρέπονται από την Airbnb;

Ναι, υπάρχουν! Με την προϋπόθεση ότι οι επισκέπτες γνωρίζουν την ύπαρξή τους πριν ακόμα κάνουν την κράτηση. Και με την επιπλέον προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζουν τον ορισμό της Airbnb για το απόρρητο των επισκεπτών.

Τι επιτρέπει η Airbnb

Όπως αναφέρει και το δημοφιλές blog για διαχειριστές βραχυχρόνιας μίσθωσης Rental Scale-Up, επιτρέπονται φανερές συσκευές που παρακολουθούν μόνο δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.

Συγκεκριμένα, επιτρέπονται συσκευές που επιτρέπουν την προβολή ή παρακολούθηση μόνο ενός δημόσιου χώρου (π.χ. εξώπορτας ή διαδρόμου) ή κοινόχρηστου χώρου. Οι χώροι θα πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς και να αποκαλύπτονται πριν από την κράτηση. Οι κοινόχρηστοι χώροι δεν περιλαμβάνουν χώρους ύπνου ή μπάνια.

Τι δεν επιτρέπει η Airbnb

Κρυφές και ακάλυπτες συσκευές που παρακολουθούν κοινόχρηστους χώρους:

Οποιαδήποτε συσκευή παρακολουθεί κοινόχρηστο χώρο θα πρέπει να εγκατασταθεί με ορατό τρόπο και να αποκαλύπτεται στην περιγραφή της καταχώρισης.

Συσκευές που βρίσκονται ή παρακολουθούν ιδιωτικούς χώρους:

Οι συσκευές δεν πρέπει ποτέ να παρακολουθούν ιδιωτικούς χώρους (π.χ. υπνοδωμάτια, μπάνια ή κοινόχρηστοι χώροι που χρησιμοποιούνται ως χώροι ύπνου, όπως σαλόνι με καναπέ-κρεβάτι). Οι αποσυνδεδεμένες συσκευές επιτρέπονται εφόσον είναι απενεργοποιημένες και γνωστοποιούνται προληπτικά στους επισκέπτες.

Για να αποκαλύψετε συσκευές εγγραφής στην καταχώρισή σας

Μεταβείτε στις Καταχωρίσεις (Listings) και επιλέξτε την καταχώριση που θέλετε να επεξεργαστείτε.

Στις Λεπτομέρειες καταχώρισης (Listing details), βρείτε την ενότητα Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες (Things guests should know) και κάντε κλικ ή πατήστε Επεξεργασία (Edit).

Στην περιοχή Ασφαλείς συσκευές (Safety Devices), επιλέξτε Κάμερες ασφαλείας/συσκευές εγγραφής ήχου (Security cameras/audio recording devices).

Κάντε κλικ ή πατήστε Επεξεργασία (Edit) και περιγράψτε κάθε συσκευή, την τοποθεσία της και εάν θα είναι απενεργοποιημένη ή ενεργοποιημένη (θα σας ζητηθεί επίσης να επιβεβαιώσετε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την καταχώρισή σας).

Πηγή: Rental Scale-Up

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend