• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο ΣΟΔΙΑ παρουσίασε τις προτάσεις του στην Prodexpo

Σ.Ο.ΔΙΑ. Prodexpo

Στο 20ο συνέδριο Prodexpo για την αγορά του real estate στην Ελλάδα πήρε μέρος ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού – ΣΟΔΙΑ (21-22 Οκτωβρίου 2019). Η πρόεδρος του ΣΟΔΙΑ Θεοδώρα Δήμα συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης στην Prodexpo με θέμα τις προκλήσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο πάνελ, που συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, Διευθυντής του εκδοτικού ομίλου Economia, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς και ο Γενικός Διευθυντής της Δανός – BNP Paribas Real Estate.

Η κα Δήμα τόνισε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αναβάθμισε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδος φέρνοντας τον εναλλακτικό τουρίστα. Ένα είδος τουρίστα που ξοδεύει αρκετά έξω από το κατάλυμά του.

«Είναι γεγονός πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί το 10% πλέον του τουριστικού προϊόντος».

Η κα Δήμα παρουσίασε τα θετικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που είναι περισσότερα από τα αρνητικά, για τα οποία σημειώνονται αντιδράσεις. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα δεν κερδίζουν μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και η τοπική και η ευρύτερη κοινωνία. Ο κατασκευαστικός κλάδος σημειώνει άνοδο λόγω των ανακαινίσεων σπιτιών, όπως και τα τεχνικά επαγγέλματα. Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στη μείωση του brain drain. Κι αυτό γιατί γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργήθηκαν start-up επιχειρήσεις, με δυναμικό από τη νέα γενιά, που αναπτύσσουν τεχνολογίες και νέες διαδικτυακές εφαρμογές.

Αλλά και το κράτος ωφελείται καθώς εισπράττει φόρους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η κα Δήμα σημείωσε ότι η πολιτεία, όχι μόνο δεν θα πρέπει να δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά αντίθετα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κίνητρα.

Σ.Ο.ΔΙΑ. Prodexpo
(Από αριστερά) Ανδρέας Αντωνίου – ιδρυτικό μέλος ΣΟΔΙΑ, Θεοδώρα Δήμα – πρόεδρος ΣΟΔΙΑ, Στράτος Παραδιάς – Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, Ρομίνα Τσίτου – Ταμείας ΣΟΔΙΑ, Στράτος Ζαφειριάδης – Μέλος του ΔΣ του ΣΟΔΙΑ

Η πρόταση του ΣΟΔΙΑ για την επαρχία

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές εκτός Αθηνών και τα νησιά, όπου παρατηρείται έλλειψη στέγης για φοιτητές και εκπαιδευτικούς, η κα Δήμα κατέθεσε την πρόταση του Σ.Ο.ΔΙΑ. Πρόκειται για ένα μοντέλο ενοικίασης που συμφέρει και τον ενοικιαστή και τον ιδιοκτήτη. Τα σπίτια μπορούν να νοικιάζονται όλο το χειμώνα σε σταθερούς ενοικιαστές και το καλοκαίρι σε τουρίστες.

Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί ούτως ή άλλως δεν θέλουν το καλοκαίρι να πληρώνουν ενοίκια χωρίς να μένουν στο σπίτι. Και από την άλλη οι ιδιοκτήτες θέλουν εκείνους τους μήνες να αξιοποιούν τα ακίνητα σε τουρίστες. Συνεπώς αποτελεί μια συμφέρουσα λύση και για τις δυο πλευρές.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend