• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΟΜΙΔΑ: Λύση για τη μεταβίβαση ακινήτων με οφειλές ΕΝΦΙΑ

μεταβίβαση ακινήτων ΕΝΦΙΑ

Λύση ζητά η ΠΟΜΙΔΑ για τη μεταβίβαση ακινήτων που έχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες τους ταλαιπωρούνται να τα πουλήσουν. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με οφειλές ΕΝΦΙΑ πρέπει πρώτα να υπαχθούν αναγκαστικά στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Αφού πληρώσουν την πρώτη δόση, κατόπιν μπορούν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση. Ωστόσο για άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, ο νόμος προβλέπει την παρακράτηση ολόκληρου του ποσού της οφειλής από τον συμβολαιογράφο.

Η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Η επιστολή

Θέμα: Μεταβίβαση ακινήτων με παρακράτηση οφειλών ΕΝΦΙΑ από τους συμβολαιογράφους!

Όπως είναι γνωστό, για κάθε οφειλή προς το Δημόσιο, η νομοθεσία δίνει την ευχέρεια να μεταβιβαστεί ακίνητο, υπό τον όρο παρακράτησης του συνόλου της οφειλής του πωλητή, όπως αυτή προκύπτει από σχετική βεβαίωση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Στον κανόνα αυτό υφίσταται δυστυχώς μία παράλογη εξαίρεση, για την οποία είμαστε δέκτες διαμαρτυριών πολιτών από όλη τη χώρα, που βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση και έχουν ανάγκη να πουλήσουν ακίνητά τους πράγμα αδύνατο, λόγω του ότι οι οφειλές ΕΝΦΙΑ εξαιρούνται, άγνωστο γιατί, από την απλή αυτή διαδικασία!

Συγκεκριμένα με το άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013 επιβάλλεται μια μακρόχρονη και βασανιστική διαδικασία που καταπιέζει τους πωλητές ακινήτων, για τη σύνταξη ακόμη και ενός απλού πωλητηρίου συμβολαίου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται ο πωλητής:

.       Πρώτον να προβεί στην υπαγωγή του συνόλου των οφειλών του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

.       Δεύτερον να βρει χρήματα και να καταβάλει εντός τριών ημερών από τη ρύθμιση, την πρώτη δόση που αντιστοιχεί στο 1/12 της συνολικής οφειλής του.

.       Τρίτον να περιμένει μέχρι να εμφανιστεί η πληρωμή στο ηλεκτρονικό σύστημα.

.       Τέταρτον να υποβάλει αίτηση στη ΔΟΥ να του χορηγηθεί, μετά από ημέρες, χειρόγραφο πιστοποιητικό  ΕΝΦΙΑ με τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που θα συντάξει το συμβόλαιο και το ποσό το οποίο θα παρακρατήσει και θα αποδώσει.

Επειδή η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας είναι αφόρητα χρονοβόρα, και καθυστερεί απαράδεκτα τις συναλλαγές, αλλά και πλήρως απαγορευτική, δεδομένου ότι οι πωλητές αν είχαν χρήματα να πληρώσουν φόρους δεν θα πωλούσαν το ακίνητό τους, ή αν τα είχαν στην Τράπεζα θα τα είχε κατάσχει το Δημόσιο, στα πλαίσια μείωσης της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και διευκόλυνσης των πολιτών, σας ζητούμε το αυτονόητο:  Η οφειλή για ΕΝΦΙΑ να καταβάλλεται όπως και κάθε άλλη οφειλή του πωλητή ακινήτου, δηλαδή με παρακράτηση του συνολικού ποσού από το συμβολαιογράφο, χωρίς να προαπαιτείται ρύθμισή της και προκαταβολή της πρώτης δόσης του ποσού της ρύθμισης!

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία

Ο Πρόεδρος
Στράτος Ι. Παραδιάς
Δικηγόρος Α.Π.
Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend