• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε τους ελέγχους στα Airbnb

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε τους ελέγχους στα Airbnb, όπως ήταν αναμενόμενο. Προς το παρόν οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και πραγματοποιούνται μέσω διασταυρώσεων με τις πλατφόρμες ενοικίασης.

Μιλάμε για ελέγχους σε 50 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων εντοπίστηκαν τα 38 να μην έχουν δηλώσει μέρος ή όλο το εισόδημα. Πρόκειται για απόκρυψη εισοδήματος της τάξης των 23.222 κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ επικοινώνησε με τους υπόχρεους, ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Πράγματι διαπιστώθηκε οικειοθελής συμμόρφωση με ποσοστό 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων.

Golden Visa

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ όμως έχει μπει και η αγορά ακινήτων. Με κίνητρο της Golden Visa, πολλοί επενδυτές του εξωτερικού, αγοράζουν ακίνητα είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για να επενδύσουν σε Airbnb. Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία μεταβιβάσεων ακινήτων. Και μετά το σχέδιο πλήρους ηλεκτρονικοποίησης των διαδικασιών φορολογίας κεφαλαίου, που έχει προαναγγείλει ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής, θα τα έχει και ηλεκτρονικά.

Πρόσφατα η ΑΑΔΕ «έτρεξε» πρόγραμμα εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα. Ήρθε σε επικοινωνία με 1.092 αλλοδαπούς, από τους οποίους συμμορφώθηκε το 55% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.

Παράλληλα έτρεξε και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων. Το ποσοστό συμμόρφωσης ανήλθε σε 15,3%. Τέλος πραγματοποιήθηκε δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9 τα 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend