• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ

κατάργηση βεβαίωσης ΤΑΠ

Την κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αποφάσισε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 κατά τη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η καταβολή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού προκαλούσε σοβαρές καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις στις συναλλαγές ακινήτων και η κίνηση αυτή έρχεται στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προώθηση της ψηφιοποίησης στον χώρο των ακινήτων. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο παγκόσμιος μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων για την ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας ακινήτου είναι 4,7.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στα 11, ενώ απαιτούνται 17 διαφορετικά πιστοποιητικά. Αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος αναμονής για την έκδοση του ΤΑΠ, πολλές φορές οδηγούσε άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά (όπως π.χ. η φορολογική ενημερότητα) να λήξουν προτού προλάβει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει άμεσα τόσο πολίτες όσο και επενδυτές. Πρόθεση του υφυπουργού κ. Κυρανάκη είναι να τεθεί όσο πιο άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να μπει τέλος στην παραπανίσια ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή στον χώρο των ακινήτων.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend