• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ο τουρισμός είναι… για όλους!

Αγαπητοί αναγνώστες,

Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα έχει κάνει έντονα την εμφάνισή του στο δημόσιο διάλογο της τουριστικής αγοράς. Αφορμή ήταν το δημοσίευμα του έγκυρου ενημερωτικού τουριστικού portal, Money and Tourism στις 7/8/2020 με τίτλο:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το υπουργείο Τουρισμού ενέταξε στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης!!!|ΕΓΓΡΑΦΟ

Στο δημοσίευμα αναφέρεται (*αναδημοσίευση):

“Το ιστορικό

Στην προκήρυξη του προγράμματος, υπήρχε μια “γκρίζα ζώνη”, καθώς στην σελίδα 10, γινόταν αναφορά στα καταλύματα που είχαν δικαίωμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ως ακολούθως:

“Κατά την αίτησή τους οι πάροχοι δηλώνουν την κατηγορία του καταλύματος τους εκ των κάτωθι:
▪ Ξενοδοχεία
▪ Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.
▪ Σύνθετα τουριστικά καταλύματα
▪ Ξενώνες φιλοξενίας νέων
▪ Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
▪ Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες/επαύλεις (βίλες)
▪ Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα.
▪ Ενοικιαζόμενες κατοικίες /διαμερίσματα”.

Ωστόσο, στο νόμο 4276 που αναφέρονται οι πάσης φύσεως τουριστικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τελευταία κατηγορία “Ενοικιαζόμενες κατοικίες /διαμερίσματα”. Επιπροσθέτως, η προκήρυξη ζητά, “Για τις κατηγορίες καταλυμάτων όπου από τις ισχύουσες διατάξεις απαιτείται, ζητείται η επισύναψη:
Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εν ισχύ ή Αποδεικτικό Γνωστοποίησης Λειτουργίας Τουριστικού Καταλύματος (Αρχική ή και Μεταβολή, εφόσον υπάρχει)”.
Η πρόβλεψη αυτή, φωτογραφίζει επίσης τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες καταλυμάτων, έχουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Αποδεικτικό Γνωστοποίησης Λειτουργίας”.

Εδώ έχουμε πλήθος αναδημοσιεύσεων ότι σχεδόν σκανδαλωδώς το Υπουργείο συμπεριέλαβε τα καταλύματα STR στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους και ότι πρέπει κάτι να γίνει.

Δεν ισχύει για την αγορά STR και άδικος ο ντόρος

Η συγκεκριμένη απόφαση όμως φαίνεται ότι δεν αφορά τελικά τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων STR & Property Managers. Πολύ απλά γιατί τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δε διαθέτουν ΕΣΛ ή Αποδεικτικό Γνωστοποίησης Λειτουργίας. Όπως δεν διαθέτουν και πιστοποιητικό πυρασφάλειας, όπως ζητείται κατά τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Οπότε η αίτηση δεν μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Το δοκίμασαν ήδη ιδιοκτήτες STR και μας ενημέρωσαν σχετικά.

Εάν αυτό τροποποιηθεί στο άμεσο μέλλον δεν γνωρίζουμε. Πάντως δεν θα ήταν αδιάφορη για κάποιους μια τέτοια εξέλιξη.

Είναι ένα βήμα μπροστά από το Υπουργείο Τουρισμού

Το υπουργείο έπραξε σωστά που συμπεριέλαβε την κατηγορία “Ενοικιαζόμενες κατοικίες /διαμερίσματα”. Είναι ένα βήμα προς την αποτύπωση της νέας πραγματικότητας.

Υπερβολικές οι αντιδράσεις

Μετά τα δημοσιεύματα, τις αναδημοσιεύσεις, ήρθε η ανακοίνωση της ΣΕΤΚΕ που λέει ότι: Η ένταξη των καταλυμάτων τύπου Airbnb στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», «χαριστική βολή» για τα μικρά τουριστικά καταλύματα. 

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση και πιθανά θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αλλά και στην κοινότητα των STR συζητιέται έντονα το θέμα.

Τα δεδομένα

Σίγουρα η αγορά STR πρέπει να βελτιωθεί και να πάρει τα επιχειρηματικά ρίσκα της. Επιχειρηματικά όμως, όχι εξοντωτικά. Σίγουρα επίσης ήρθε για να μείνει. Θυμηθείτε τα Rentals την εποχή της δεκαετίας του ’80 με σύγχρονους όρους.

Επίσης σκεφθείτε ότι η αγορά STR αποτελείται και από επιχειρήσεις – Property Managers που απασχολούν προσωπικό, πληρώνουν φόρους, επιχειρούν. Θα καταδικάσουμε την επιχειρηματικότητα τους;

Επιπρόσθετα αποτελείται και από ένα μωσαϊκό μικρών ή κάπως μεγαλύτερων ιδιοκτησιών που δεν έχουν επιλέξει την επιχειρηματικότητα.

Τώρα το υπουργείο κατηγορείται και ένας σημαντικότατος και ενεργός τομέας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάλλεται.

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να ρυθμιστούν και θεσπιστούν. Όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί ή ενάντια;

Η ένταξη, η εκπαίδευση, η θέσπιση κανόνων, κανονισμών και -γιατί όχι;- συνεργασιών πιστεύουμε ότι είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Εάν θέλουμε να δώσουμε τη μάχη της επιβίωσης, της ανάκαμψης και τελικά της ανάπτυξης ξανά του τουρισμού μας, θα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη συντεταγμένοι. Όχι διαιρεμένοι. Κανείς δε δίνει χαριστικές βολές σε κανέναν.

Όμως επίσης θα πρέπει να προσφέρουμε στον πιθανό επισκέπτη μας όλη τη βεντάλια του accommodation. Όποιος θέλει να έρθει, με το καλό. Να μείνει όπου θέλει και κυρίως όπου επιλέξει. Γιατί να έχουμε όλοι τα ίδια γούστα δηλαδή βρε αδελφέ;

Οι επιλογές διαμονής είναι αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου τουριστικού προϊόντος.

Αγαπητοί παράγοντες του τουρισμού εν γένει

Η ανθρωπότητα έχει δώσει αγώνες για να μη δικάζεται κάποιος ερήμην, να μην εκτελείται στο απόσπασμα και να μη θάβεται σε ομαδικούς τάφους αφού έχει λάβει τη χαριστική βολή. Έχει δώσει αγώνες ελευθερίας και έχουν πληρωθεί με αίμα.

Εμείς, ως το μέσο ενημέρωσης της ελληνικής κοινότητας STR, είμαστε αντίθετοι με αυτές τις πρακτικές.

Δηλώνουμε δε παρών στο διάλογο και τη συνεργασία. Εσείς;

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend