• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Περιορίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση η Βιέννη από 1η Ιουλίου

βραχυχρόνια μίσθωση στη Βιέννη

Νέοι κανονισμοί για τη βραχυχρόνια μίσθωση στη Βιέννη τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2024.

Με τα νέα μέτρα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στην αυστριακή πρωτεύουσα επιτρέπεται να νοικιάζουν ολόκληρο το σπίτι σε τουρίστες μόνο για 90 ημέρες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να νοικιάζουν το σπίτι τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, για παράδειγμα.

Η μίσθωση δωματίων, η κοινή χρήση του σπιτιού δηλαδή, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη σε όλη την πόλη για 2 έως 30 ημέρες, αλλά με ορισμένους περιορισμούς.

Αυτή η αλλαγή φέρνει τη βραχυχρόνια μίσθωση στη Βιέννη πιο κοντά στην αρχική ιδέα της Airbnb, όταν οι ιδρυτές, Brian Chesky και Joe Gebbia, τοποθέτησαν ένα στρώμα αέρα στο σαλόνι τους για να δημιουργήσουν μια επιλογή ύπνου για τους επισκέπτες. Οι νέοι κανονισμοί στην πόλη επαναφέρουν το νόμο στην αρχική του επιχειρηματική ιδέα.

Η λήψη άδειας, πάντως, για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου εντός της ζώνης, που καθορίζεται ως κατοικημένη, είναι πιο δύσκολη. Εδώ πρέπει το διαμέρισμα να μην έχει επιδοτηθεί για την ανέγερσή του. Επίσης, εάν βρίσκεται σε πολυκατοικία, πρέπει πάνω από το 50% των διαμερισμάτων να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για κανονικούς οικιστικούς σκοπούς. Για να χορηγηθεί η εξαίρεση, απαιτείται η συγκατάθεση όλων των συν-ιδιοκτητών.

Η εξαίρεση ισχύει για πέντε χρόνια το πολύ. Μετά την πάροδο της 5ετίας πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει νέα αίτηση. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στις κατοικημένες ζώνες δεν επιτρέπονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Ο νόμος επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ της τουριστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και της μακροπρόθεσμης ενοικίασης στη Βιέννη, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στον ιδιοκτήτη μόνο κατά τη διάρκεια μιας πολυήμερης απουσίας- για παράδειγμα κατά τη περίοδο των διακοπών του.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend