• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΕ | Συμφωνία για περισσότερη διαφάνεια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

συμφωνία ΕΕ

Σε συμφωνία για τους νέους κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται, οι ευρωβουλευτές και η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων στις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η τελική μορφή των κανόνων είναι σε γενικές γραμμές ίδια με την πρόταση της Κομισιόν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Τα συμφωνηθέντα μέτρα

Απλούστερη εγγραφή: το συμφωνηθέν κείμενο δημιουργεί μια δωρεάν (ή με πολύ χαμηλό κόστος) διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτων σε εκείνες τις χώρες της ΕΕ που το απαιτούν. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι οικοδεσπότες θα λαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής που θα τους επιτρέπει να νοικιάσουν το ακίνητό τους. Οι αρμόδιες αρχές θα γνωρίζουν την ταυτότητα του οικοδεσπότη και θα μπορούν να επαληθεύουν τις πληροφορίες τους.

Ασφαλέστερες υπηρεσίες ενοικίασης: οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο αριθμός εγγραφής του οικοδεσπότη επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίσουν το ακίνητο στην καταχώριση και ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι αξιόπιστες και πλήρεις. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλουν «εύλογες προσπάθειες» για τη διεξαγωγή τυχαίων ελέγχων σε αυτές τις πληροφορίες. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αναστείλουν τους αριθμούς εγγραφής, να ζητήσουν από τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν παράνομες καταχωρίσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις σε μη συμμορφούμενες πλατφόρμες ή κεντρικούς υπολογιστές.

Διαβίβαση δεδομένων: Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου για τη λήψη δεδομένων από πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα του οικοδεσπότη (π.χ. συγκεκριμένη διεύθυνση, αντίστοιχος αριθμός εγγραφής, διεύθυνση URL της καταχώρισης) σε μηνιαία βάση. Ένα πιο απλό καθεστώς έχει δημιουργηθεί για πολύ μικρές και μικρές πλατφόρμες με μέσο όρο 4.250 καταχωρίσεις ή λιγότερες. Αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και θα επιτρέψουν στις δημόσιες αρχές να αξιολογήσουν καλύτερα την κατάσταση ανά περιοχή και να βελτιώσουν τις τουριστικές υπηρεσίες.

Επόμενα βήματα

Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν γίνει νόμος. Μετά την έναρξη ισχύος του, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να προσαρμόσουν τα συστήματα εγγραφής τους και να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή πληροφορικής.

Ιστορικό

Η αγορά για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της εμφάνισης και της επέκτασης εκατοντάδων διαδικτυακών πλατφορμών όπως η Airbnb, η Booking, η Expedia και το TripAdvisor. Αυτός ο τύπος καταλυμάτων αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Ενώ τέτοιες ενοικιάσεις δημιουργούν οφέλη για τους οικοδεσπότες, τους τουρίστες και πολλές περιοχές, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη κατάλληλων κανόνων συμβάλλει επίσης σε προβλήματα όπως υψηλότερες τιμές κατοικιών, εκτοπισμός και ενόχληση μόνιμων κατοίκων, υπερβολικός τουρισμός και αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο εισηγητής Kim Van Sparrentak (Πράσινοι/EFA, NL) είπε: “Οι πόλεις παλεύουν με μια έκρηξη παράνομων μισθώσεων καταλυμάτων για διακοπές. Αυτό θέτει υπό πίεση τη βιωσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι τώρα, οι πλατφόρμες ενοικίασης αρνούνταν την κοινή χρήση δεδομένων, καθιστώντας δύσκολη την επιβολή των τοπικών κανονισμών. Ευτυχώς, οι νέοι κανόνες δίνουν τέλος σε αυτό και οι πόλεις θα μπορούν ξανά να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αποδεικνύουμε ότι δεν είναι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά οι ίδιες οι πόλεις, που καθορίζουν τους κανόνες».

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend