“Ευλογία και κατάρα” χαρακτήρισε το Airbnb ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open, τόνισε ότι η αρμοδιότητα για ρυθμίσεις σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις πόλεις πρέπει να δοθεί στους Δήμους.
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει συμβάλει πάρα πολύ στην τουριστική ανάπτυξη ή ότι έχει αποτελέσει και εξακολουθεί να αποτελεί εισόδημα για πολλούς Αθηναίους”, τόνισε. “Όμως, υπάρχουν ορισμένες γειτονιές της πόλης στις οποίες το Airbnb έχει φτάσει στο σημείο κορεσμού. Ενώ υπάρχουν άλλες στις οποίες θα θέλαμε περισσότερο Airbnb. Εμείς λοιπόν, εδώ και 2-2,5 χρόνια λέμε ότι δεν πρέπει το Airbnb να ρυθμίζεται σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι θέμα κυβέρνησης, είναι θέμα δήμων».
Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ως παράδειγμα κορεσμού προσφοράς ακινήτων μέσω της Airbnb το Κουκάκι, σε αντίθεση π.χ. με τον Άγιο Παύλο ή τον Σταθμό Λαρίσης.
Πρόγραμμα για την εύρεση στέγης
Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα και τις προτάσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και των ακριβών ενοικίων στην Αθήνα. Είπε συγκεκριμένα:
«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία πολύ μεγάλη αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ουσιαστικά διώχνει κόσμο από την πόλη, ειδικά τους νέους και τις νέες οικογένειες. Απευθυνθήκαμε λοιπόν, στο Υπουργείο Εργασίας, στον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν εξαιρετικά δεκτικός. Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη και πρακτική πρόταση, η οποία είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Έχουμε την εμπειρία του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο έχει φιλοξενήσει με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία 5-6 χρόνια, χιλιάδες ωφελούμενους σε χιλιάδες διαμερίσματα. Ας αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που υπάρχουν στα νέα προγράμματα, στη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να «ξεκλειδώσουμε» αυτούς τους πόρους. Έχουμε υποδείξει, μάλιστα, και τις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να τρέξουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την πόλη και για τους Αθηναίους.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, διευκρίνισε ότι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να είναι νέα ζευγάρια, οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορετικού είδους δυσκολίες.
«Έχουμε καταθέσει μια πρόταση για το ποιες θα μπορούσε να είναι οι κατηγορίες των ωφελούμενων, που είναι προς συζήτηση. Αυτό για το οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε είναι, πρώτα απ’ όλα, ότι πρέπει να πάρουμε την απόφαση άμεσα. Δε μπορούμε να καθόμαστε και να σχεδιάζουμε για το 2025 και το 2027, όταν έχουμε πρόβλημα το 2022. Εφόσον έχουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους διαθέσιμους και έχουμε την προγραμματική εμπειρία μέσα στους ΟΤΑ, ας μη χάνουμε χρόνο, πάμε τώρα».