• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Πώς κινούνται οι κρατήσεις για short-term rentals σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Και ενώ ο τουρισμός παγκοσμίως αγωνίζεται να επανακάμψει, οι κρατήσεις για short-term rentals στις ΗΠΑ φαίνεται να επανέρχονται με πιο αυξημένο ρυθμό από ό,τι στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Thibault Masson, ιδρυτής της Rental Scale-Up και πρώην στέλεχος της Booking.com, από την έναρξη της κρίσης παρατηρήθηκε ένα χάσμα στην απόδοση των short-term rentals (STRs) μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Στις ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, ο Φεβρουάριος μπορεί να ήταν κακός ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Ωστόσο ήταν εξαιρετικός όσον αφορά τις νέες κρατήσεις που καταγράφηκαν για τις ερχόμενους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη διατηρεί τις κρατήσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ζήτηση έπιασε πάτο στις ΗΠΑ, αλλά η Ευρώπη πήγε ακόμα χαμηλότερα

Η AirDNA καταγράφει την εξέλιξη της ζήτησης από τον Ιανουάριο του 2020, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Εξετάζεται ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πωλήθηκαν (πραγματοποιήθηκαν κρατήσεις και κέρδη) για κάθε έναν μήνα. Τα γραφήματα συγκρίνουν την εξέλιξη των αριθμών με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Δεδομένα ζήτησης στις ΗΠΑ (διανυκτερεύσεις ανά μήνα, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021)

ζήτηση short-term rentals ΗΠΑ

Δεδομένα ζήτησης στην Ευρώπη (διανυκτερεύσεις ανά μήνα, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021)

ζήτηση short-term rentals Ευρώπη

Στις ΗΠΑ, η ζήτηση για STRs μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 27,5%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι επίσης αρνητικά. Αλλά κινούνται σε χειρότερα ποσοστά από ό,τι στις ΗΠΑ, κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2020.

Για παράδειγμα:

  • Ζήτηση Απριλίου 2020 (διανυκτερεύσεις)

o ΗΠΑ: -35,1%

o Ευρώπη: -54,9%

  • Ζήτηση Φεβρουαρίου 2021 (διανυκτερεύσεις)

o ΗΠΑ: -27,5%

o Ευρώπη: -47,8%

Κρατήσεις

Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν τις διαφορές μεταξύ:

  • των πραγματικών μηνιαίων εσόδων (έσοδα από διαμονές που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο)
  • και τα αναμενόμενα έσοδα από τις νέες κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον ίδιο μήνα (δηλαδή, οι νέες κρατήσεις που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο για οποιαδήποτε στιγμή, όπως κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τον Φεβρουάριο, για τον Αύγουστο ή ακόμα και για τον επόμενο χρόνο).

Υπάρχει ένα στοιχείο εποχικότητας: Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότερες διαμονές τους καλοκαιρινούς μήνες παρά νέες κρατήσεις. Για να γίνουν εμφανείς οι διαφορές, το γράφημα έχει λάβει ως αφετηρία το 2019. Αυτό σημαίνει ότι, για κάθε συγκεκριμένο μήνα, η τιμή το 2019 ήταν 100. Εάν για αυτόν τον μήνα, η τιμή το 2021 είναι 120, αυτό σημαίνει ότι η τιμή είναι 20% υψηλότερη από το 2019. Εάν δείτε 80, τότε είναι 20% χαμηλότερη.

ΗΠΑ: Μηνιαία αξία νέων κρατήσεων έναντι μηνιαίας αξίας διαμονών (με αφετηρία το 2019)

κρατήσεις short-term rentals ΗΠΑ

Ευρώπη: Μηνιαία αξία νέων κρατήσεων έναντι μηνιαίας αξίας διαμονών (με αφετηρία το 2019)

κρατήσεις short-term rentals Ευρώπη

Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δύο γραφήματα δείχνουν μια θετική προοπτική για το μέλλον. Οι νέες κρατήσεις για short-term rentals σε ΗΠΑ και Ευρώπη φαίνεται να αυξάνονται περισσότερο από τις τρέχουσες διαμονές. Στις ΗΠΑ, το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι διαμονές που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν αυξημένες, η αξία των νέων κρατήσεων που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα ήταν καταπληκτική.

Αναλυτικά, τα έσοδα που καταγράφηκαν στα short-term rentals στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2021, ήταν αρνητικά. Έφτασαν στο -30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 (προ πανδημίας). Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό έφτασε περίπου στο -40%.

Η σύγκριση των επιδόσεων μεταξύ των δύο ηπείρων επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν κοιτάζουμε νέες κρατήσεις που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο. Στις ΗΠΑ, οι κρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021 ξεπέρασαν κατά 40% τις κρατήσεις του ίδιου μήνα του 2019.

Στον αντίποδα, στην Ευρώπη, οι κρατήσεις που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις κρατήσεις του Φεβρουαρίου του 2019.

Παρατηρούμε ένα χάσμα και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Όμως στις ΗΠΑ μιλάμε για μια χιονοστιβάδα νέων κρατήσεων, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός τους παραμένει πιεσμένος.

Διαφορές στη ανάληψη κινδύνου, στη διάθεση εμβολίων και στην οικονομική τόνωση

Οι λόγοι για αυτές τις πολύ διαφορετικές αποδόσεις είναι πολυάριθμοι. Για παράδειγμα:

  • Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι πληθυσμοί συνηθίζουν να αποφεύγουν περισσότερο τον κίνδυνο από ό,τι πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Φλόριντα και το Τενεσί, για παράδειγμα.
  • Η διάθεση εμβολίων ήταν ταχύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν εκ νέου lockdown (π.χ. Ιταλία), ενώ πολλές πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε φάση επανεκκίνησης.
  • Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί ένα πακέτο τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ΕΕ δεν έχει κάτι παρόμοιο μέχρι στιγμής το 2021.

Οι ελπίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Ευρώπη, μπορούμε να περιμένουμε ότι η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται όταν οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με το πότε θα σταματήσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το lockdowns και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Για χώρες που υπόκεινται σε αυστηρό lockdown, η αλλαγή στα μοτίβα κρταήσεων μπορεί να είναι ξαφνική. Όπως έχει δείξει το Ην. Βασίλειο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιτραπούν τα ταξίδια. Η κινητικότητα στους ιστότοπους εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, όπως η Sykes, έφτασε στα ύψη. Σε χώρες με πιο ήπια lockdowns, η βελτίωση θα μπορούσε να είναι πιο σταδιακή καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend