Συνεχίζεται έως τις 17 Μαΐου η απαγόρευση για ταξίδια στο εξωτερικό για τους Βρετανούς. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε απόψε τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από το lockdown. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι παρατείνονται οι αυστηροί περιορισμοί για αφίξεις από χώρες της κόκκινης λίστας:
- Τριπλό τεστ
- Καραντίνα σε ξενοδοχείο για αφίξεις από χώρες της κόκκινης λίστας
- Αυτο-απομόνωση 10 ημερών στο σπίτι για άλλους ταξιδιώτες
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια φάση αναθεώρησης των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα. Στη διαδικασία αυτή θα διερευνηθεί πώς θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί, με τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και μέσω τεστ τόσο για εισερχόμενους όσο και για εξερχόμενους ταξιδιώτες.
Ο Υπουργός Μεταφορών Grant Shapps θα ηγηθεί της διαδικασίας αναθεώρησης. Θα δώσει την αναφορά του στις 12 Απριλίου έτσι ώστε να ληφθεί εγκαίρως η πιθανή απόφαση άρσης των περιορισμών στις 17 Μαΐου.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι δεν είχε καθοριστεί η ημερομηνία επανέναρξης για ταξίδια στο εξωτερικό για τους Βρετανούς. Αυτή η ημερομηνία θα προκύψει μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης των μέτρων.
Επανεκκίνηση το συντομότερο ζητά η ταξιδιωτική βιομηχανία
Είναι κατανοητό ότι οι υπουργοί επιθυμούν να αποκαταστήσουν τα διεθνή ταξίδια «το συντομότερο δυνατό». Υπάρχει η πιθανότητα να διατηρηθούν ορισμένοι περιορισμοί, όπως τεστ ή κάποιου είδους καραντίνα, παράλληλα με οποιοδήποτε σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αυξάνει την πιθανότητα για τους Βρετανούς να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι στο εξωτερικό. Άλλωστε η ταξιδιωτική βιομηχανία προειδοποίησε ότι άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι καταστροφικό. Προέτρεψε τον Μπόρις Τζόνσον να μην καθυστερήσει την επανεκκίνηση των ταξιδιών μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν όλοι οι ενήλικες θα έχουν εμβολιαστεί.
Η ABTA, ο βρετανικός σύλλογος ταξιδιωτικών πρακτόρων, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος εμβολιασμού προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ορισμένες αρχές για την επανεκκίνηση του ταξιδιού – αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή δεν θα είναι ποτέ εντελώς χωρίς κίνδυνο».
Εφαρμογή για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» από την IATA
Η IATA έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή για το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού». Η διεθνής ένωση αεροπορικών εταιρειών ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή της, που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα πιστοποιητικά κίτρινου πυρετού, θα μπορούσε να είναι έτοιμη για χρήση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν συμφωνία που θα επιτρέπει σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών μόλις επανεκκινήσουν τα ταξίδια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε στην ΕΕ να υιοθετήσει ένα κοινό διαβατήριο εμβολιασμού για να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία. Αλλά οι Βρυξέλλες ήταν διστακτικές. Οι διαφωνούντες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις διακρίσεις που μπορεί να προκύψουν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι δημιουργοί σχετικών εφαρμογών δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν με το μητρώο ασθενών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας προκειμένου να εντοπίσουν ποιοι ταξιδιώτες έχουν λάβει εμβόλιο. Κάτι που σημαίνει ότι κάθε καταχώριση θα πρέπει να γίνει χειροκίνητα από τις νοσοκόμες στα εμβολιαστικά κέντρα.
Η εφαρμογή TravelPass της IATA έχει στόχο να επιτρέψει στον χρήστη να «ανεβάσει» τις πληροφορίες εμβολιασμού του. Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία της IATA στις δικές τους εφαρμογές.