• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Έρευνα EY: Μικρότερος ο αντίκτυπος στη βραχυχρόνια μίσθωση

EY βραχυχρόνια

Η αγορά παραθεριστικών κατοικιών και η βραχυχρόνια μίσθωση παγκοσμίως, φαίνεται να έχει πληγεί λιγότερο, σημειώνει έρευνα της EY.

Η νέα έκθεση της EY Ελλάδας ασχολείται με τις επιπτώσεις του COVID-19 στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το 2020.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα Οικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, βασίστηκε σε δευτερογενή έρευνα και ανάλυση δημοσιοποιημένων στοιχείων και εκτιμήσεων από σχετικούς παγκόσμιους και εγχώριους φορείς, και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης έκθεσης που είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι τιμές πώλησης των παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Κατέγραψαν αύξηση 1,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στους κύριους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη). Αντίθετα, η επενδυτική δραστηριότητα στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, μετά από τις ισχυρές επιδόσεις του 2019, κατέγραψε κάμψη.

EY βραχυχρόνια

Οι τάσεις

Η έκθεση καταγράφει, επίσης, τις αναδυόμενες τάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν την τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια, παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων:

  • Το 68% του εργατικού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων, θα χρειαστούν επανακατάρτιση για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση του κλάδου.
  • Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο.
  • Οι ταξιδιώτες, πλέον, προτιμούν να ταξιδεύουν σε μικρότερες ομάδες. Επιλέγουν περισσότερο απομονωμένες περιοχές, ενώ η ασφάλεια του εκάστοτε προορισμού / καταλύματος επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις τους.
  • Το 64% των καταναλωτών δηλώνουν ότι μακροπρόθεσμα θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε ένα πλάνο μηδενικών εκπομπών αερίων έως το 2050, κόστους 500 δισ. ευρώ. Αυτό βασίζεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επενδυτικών αναγκών.
  • Έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) έδειξε ότι τον Αύγουστο του 2020, ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους Έλληνες καταναλωτές ήταν η τιμή (28%), με την ποιότητα να έρχεται δεύτερη με 25%. Το 2019 αντίθετα η ποιότητα των αγαθών ήταν η πρώτη προτεραιότητα με 33% έναντι της τιμής (25%).

Δείτε εδώ όλη την έκθεση.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend