• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Πελοπόννησος: Ο πλέον ανερχόμενος τουριστικός προορισμός

Η Πελοπόννησος φαίνεται ότι αναδείχτηκε ο πιο δημοφιλής προορισμός της φετινής χρονιάς για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε σημείο μάλιστα που οι κρατήσεις από τον Αύγουστο έως σήμερα ξεπέρασαν τις κρατήσεις της ίδιας περιόδου της περσινής χρονιάς.

«Η εικόνα της αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στη περιοχή της Πελοποννήσου είναι αρκετά αισιόδοξη, παρά τις πρωτοφανείς αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν. Η εικόνα αυτή προκύπτει από τα δεδομένα που συλλέγουμε από έναν ικανό αριθμό καταλυμάτων που διαχειριζόμαστε στην περιοχή». Αυτό αναφέρει στο BnB News ο Γιώργος Βουτσής, από την ομάδα της εταιρείας διαχείρισης Holihouse.

Οι πληρότητες της Πελοποννήσου

Στα ακίνητα που διαχειρίζεται η Holihouse οι πληρότητες που σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο είναι μάλλον εντυπωσιακές.

Τον Αύγουστο η μέση πληρότητα ανά ακίνητο έφτασε στο 106% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, και τα μέσα έσοδα ανά ακίνητο στο 98% αυτών της αντίστοιχης περιόδου.

Οι πληρότητες για τον Σεπτέμβριο κυμάνθηκαν στο 117% των αντίστοιχων πληροτήτων του 2019. Τα μέσα έσοδα ανά ακίνητο άγγιξαν το 96%.

Τον Οκτώβριο η θετική αυτή πορεία παρατάθηκε, φτάνοντας το 104% της μέσης πληρότητας του ’19, με τα μέσα έσοδα να διαμορφώνονται στο 88%.

Από τις αρχές Νοεμβρίου σημειώθηκε η αναμενόμενη μείωση των αποδόσεων σε απόλυτους αριθμούς. Και αυτό λόγω της εποχικότητας αλλά και των περιοριστικών μέτρων. Αλλά και πάλι η σύγκριση με τα δεδομένα του προηγούμενου έτους παραμένει αισιόδοξη. Οι πληρότητες διαμορφώνονται στο 76% (αυξήθηκε απότομα και αρκετά η μέση διάρκεια διαμονής, προφανώς λόγω των περιορισμών που επεβλήθησαν στις μετακινήσεις). Τα μέσα έσοδα διαμορφώνονται στο 64% της αντίστοιχης περιόδου του 2019 (projections 22/11/20).

Να σημειωθεί ότι πολλά ακίνητα συνεχίζουν να έχουν κρατήσεις έως και τώρα από ανθρώπους που επέλεξαν να κάνουν την εξ αποστάσεως εργασία τους από την Ελλάδα αντί για τη χώρα στην οποία διαμένουν.

«Αξίζει να αναφερθεί πως τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε έχουν σταθμιστεί και αφορούν ένα σύνολο ιδιοκτησιών υποκείμενες σε μια σειρά εντατικών προωθητικών ενεργειών και επαγγελματικής διαχείρισης (πολλαπλές πλατφόρμες, dynamic pricing, OTA SEO κλπ) από τη Holihouse, που παράγει αυξημένα έσοδα σε σχέση με το μέσο όρο των ακινήτων προς ενοικίαση», σημειώνει ο κ. Βουτσής.

Διαφοροποίηση από άλλους προορισμούς

Στον αντίποδα οι παραδοσιακά προνομιούχοι προορισμοί (π.χ. η Κρήτη) δεν έδειξαν την ίδια “ανθεκτικότητα” στις αντίξοες συνθήκες της αγοράς. Όπως αναφέρει ο κ. Βουτσής, που διαχειρίζεται ακίνητα και στην Κρήτη, οι οικονομικές αποδόσεις αυτής της περιοχής παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με αυτές του περασμένου έτους.

«Η διαφοροποίηση αυτή των περιοχών καταδεικνύει μια μεγάλη διαφορά στην αναπτυξιακή τους δυναμική. Η Πελοπόννησος εμφανίζεται ως ο πλέον ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, που λόγω εγγύτητας και οδικής πρόσβασης διατηρεί αξιοσημείωτα υψηλές αποδόσεις και εκτός της τουριστικής περιόδου. Αποτελεί ιδανική περίπτωση για επενδύσεις υψηλών αποδόσεων στο τομέα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων και τον τουριστικό κλάδο», καταλήγει ο κ. Βουτσής.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend