Αργά αλλά σταθερά αρκετά καταλύματα επιλέγουν την έξοδο από τη βραχυχρόνια μίσθωση, επιστρέφοντας στη μακροχρόνια. Όσοι παραμένουν, αναζητούν τρόπους να προσελκύσουν ενοικιαστές, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που επιλέγουν τη λύση των μεγαλύτερης διάρκειας βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πρόκειται για μια ορθολογικοποίηση της αγοράς, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ερχόταν μάλλον αργότερα ωστόσο επισπεύσθηκε λόγω της πανδημίας.
Μείωση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει επιπτώσεις και στη βραχυχρόνια μίσθωση. Τόσο οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης short-term rentals (STR) αναζητούν κρατήσεις και έσοδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, οι ενεργές καταχωρίσεις στην Αθήνα μειώθηκαν κατά σχεδόν 2.500 από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ως ενεργές καταχωρίσεις, η AirDNA ορίζει αυτές που κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα είχαν κράτηση έστω και μιας ημέρας.
Χωρίς να σημαίνει ότι τα καταλύματα αυτά αφαιρέθηκαν από τις πλατφόρμες, η μείωση των ενεργών καταχωρίσεων είναι ενδεικτική της κατάστασης.
Συγκεκριμένα, στην Αθήνα τον Οκτώβριο εμφανίζονταν 8.110 καταχωρίσεις ενεργές. Τον προηγούμενο μήνα οι καταχωρίσεις ήταν 8.200, τον Αύγουστο 9.000 ενώ στις αρχές του έτους ήταν περισσότερες από 11.200.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 καταγράφεται πτώση της τάξεως του 30%, καθώς 2.383 ακίνητα έχουν εξέλθει της αγοράς.
Οπως προκύπτει, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν περιοχές περιφερειακά του εμπορικού τριγώνου, με βάση τα στοιχεία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.
Παγκράτι -50%
Πλατεία Αττικής -46%
Κολωνάκι -36%
Θησείο -28,5%
Νέος Κόσμος -25%
Εξάρχεια -31%
Κουκάκι -18%
Μεγαλύτερες αντοχές εμφανίζουν οι περιοχές του εμπορικού τριγώνου (1.585 καταχωρίσεις από 1.762 τον Φεβρουάριο) και το Κουκάκι (824 καταχωρίσεις από 973 στις αρχές του έτους).
Από τα στοιχεία αυτά γίνεται σαφές ότι οι αμιγώς τουριστικές περιοχές διατηρούν περισσότερο τις δυνάμεις τους. Αντίθετα οι περιοχές που παραδοσιακά προσέλκυαν μόνιμους κατοίκους εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Κάτι που είναι λογικό καθώς την ώρα που η πίτα των όποιων κρατήσεων έχει συρρικνωθεί, ο ανταγωνισμός έχει εκτοξευθεί. Έτσι, πολλά καταλύματα επιλέγουν την έξοδο από τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Αύξηση στις μακροχρόνιες μισθώσεις
Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από αντίστοιχη ανάλυση της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, την οποία επικαλείται μελέτη της Ernst & Young για λογαριασμό του ΕΒΕΑ.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2020 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 7,1% στον αριθμό των αγγελιών μακροχρόνιας ενοικίασης ακινήτων στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων. Η αλλαγή της εικόνας είναι περισσότερο αισθητή σε συνοικίες με υψηλή συγκέντρωση ακινήτων, που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ετσι, στα Πετράλωνα σημειώθηκε αύξηση των αγγελιών για μακροχρόνιες ενοικιάσεις της τάξεως του 44,4%, ενώ στον Νέο Κόσμο, η άνοδος άγγιξε το 43,6%, και συνολικά στο εμπορικό τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη κτλ.) η αύξηση των ενοικιαστηρίων ανήλθε σε 30,8%. Επιπλέον, στις περιοχές Ιλίσια, Εξάρχεια-Νεάπολη, Πολύγωνο και Παγκράτι η αύξηση των αγγελιών κυμάνθηκε σε 11%-11,8%. Στο Μετς-Καλλιμάρμαρο η άνοδος άγγιξε περίπου το 9%, ενώ στο Κουκάκι-Μακρυγιάννη το 5%. Στις περιοχές Γκάζι – Μεταξουργείο – Βοτανικός, οι αγγελίες ενοικίασης διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 18%.
Η πανδημία αλλάζει το μοντέλο
Η ίδια η πλατφόρμα της Airbnb καταγράφει μια αλλαγή του μοντέλου ενοικίασης των STR. Η στροφή σε μεγαλύτερης διάρκειας μισθώσεις (όχι μακροχρόνιες) είναι πλέον εμφανής και στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν στο BnB News στελέχη εταιρειών διαχείρισης STR, καταλύματα που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές κατάφεραν να προσελκύσουν κρατήσεις λόγω της ανόδου της εξ αποστάσεως εργασίας. Βασικό κριτήριο για τα σπίτια αυτά είναι να έχουν πολύ καλή γραμμή internet και έναν κατάλληλο χώρο για γραφείο προκειμένου να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν. Η τάση αυτή για εξ αποστάσεως εργασία φαίνεται ότι αυξάνεται εντυπωσιακά, με τους ενδιαφερόμενους να προτιμούν σπίτια αντί για ξενοδοχειακά δωμάτια.