• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Στο δρόμο προς το Χρηματιστήριο η Airbnb

Εντός του Δεκεμβρίου ετοιμάζεται η Airbnb να πραγματοποιήσει την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στόχος της είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους περίπου 3 δις. δολαρίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, εφόσον επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, τότε η πρεμιέρα της Airbnb στο Χρηματιστήριο θα είναι μία από τις μεγαλύτερες του 2020.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ακριβής ημερομηνία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα, καθώς ενδέχεται να αλλάξει βάσει εξελίξεων στην αγορά που θα μπορούσαν να προκληθούν από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Η αξία της εταιρείας, στο πλαίσιο της IPO, μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δις. δολάρια, λένε οι αναλυτές, κρατώντας και πάλι επιφυλάξεις λόγω της «ρευστότητας» της αγοράς. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μιλάμε για μια τεράστια αύξηση στην αποτίμηση της εταιρείας, η οποία τον Απρίλιο ήταν στα 18 δις. δολάρια.

Η διαδρομή της Airbnb προς το Χρηματιστήριο

Η εταιρεία προγραμμάτιζε αυτήν την κίνηση για τις αρχές του 2020. Ωστόσο τα σχέδιά της μπήκαν στον “πάγο” αφού η πανδημία την επηρέασε σε μεγάλο βαθμό. Στο ξεκίνημα της κρίσης, η Airbnb προσπάθησε να  διαχειριστεί τις απώλειες “σηκώνοντας” 2 δισ. δολάρια και προχωρώντας σε περικοπές εξόδων. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι, τον Μάιο, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόλυση ενός μεγάλου ποσοστού του προσωπικού της.

Τους επόμενους μήνες, ο παγκόσμιος τουρισμός άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει σε πολλές χώρες του πλανήτη. Το γεγονός αυτό είχε θετικές επιπτώσεις για την Airbnb. Στις 8 Ιουλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, περισσότερες από 1 εκατ. κρατήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, το “ορόσημο” αυτό είναι ενδεικτικό της ανάκαμψης του κλάδου και της οικονομίας, μετά την πανδημική κρίση.

Τελικά τον Αύγουστο, η Airbnb ανακοίνωσε ότι υπέβαλε σχέδιο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. για την πολυαναμενόμενη IPO της. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ωστόσο τις οικονομικές της πληροφορίες ούτε διευκρίνισε πόσες μετοχές θα προσφερθούν.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend