Επτά ελληνικά νησιά προστίθενται στη λίστα από την οποία οι ταξιδιώτες πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα μόλις εισέρχονται στη Βρετανία. Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, μιλώντας στο κοινοβούλιο, έκανε λόγο για μια προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο μπορεί τώρα να αποφασίζει κανόνες για κάθε νησί χωριστά. Τα κριτήρια αφορούν τα ποσοστά λοίμωξης από την Covid-19 και η πρόσβαση σε δεδομένα είναι πλέον βελτιωμένη.
Η λίστα περιλαμβάνει τα νησιά Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό δεν ισχύει για την υπόλοιπη χώρα. Το μέτρο ξεκινά να ισχύει από την Τετάρτη στις 03.00 ώρα Γκρίνουιτς (04.00 ώρα Βρετανίας, 06.00 ώρα Ελλάδας). Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτά τα νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Η ανακοίνωση εκδίδεται στο πλαίσιο μιας νέας πιο “στοχευμένης” και “ανά περιφέρεια” πολιτικής. Η πολιτική αυτή επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών κανόνων για διάφορα νησιά εντός μας χώρας. Την προηγούμενη εβδομάδα που η πολιτική αφορούσε το σύνολο χωρών, η Βρετανία είχε θέσει την Ελλάδα εκτός της λίστας για υποχρεωτική καραντίνα.
“Για πρώτη φορά, έχουμε τα δεδομένα και την ικανότητα να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε ορισμένα νησιά από (τη λίστα των χωρών που τίθενται σε) καραντίνα, ανεξάρτητα από το ηπειρωτικό τους έδαφος. Παράλληλα παρέχουμε τη μέγιστη προστασία στους Βρετανούς πολίτες”, τόνισε.
Τα επιλέξιμα νησιά γι’ αυτούς τους νέους κανόνες θα πρέπει να διαθέτουν “γερά και αξιόπιστα” περιφερειακά δεδομένα, καθώς και απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία ή να διέρχονται από χώρες που έχουν ήδη εξαιρεθεί από την καραντίνα, διευκρίνισε ο υπουργός.
Η Βρετανία, η πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων από τον νέο κορονοϊό, μετρά 41.500 νεκρούς από τη νόσο.