• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Σταδιακό άνοιγμα της ρωσικής αγοράς – 500 επιβάτες ανά εβδομάδα

άνοιγμα ρωσικής αγοράς

Σε μια κίνηση με τουριστική και πολιτική βαρύτητα, αποφασίστηκε το σταδιακό άνοιγμα της ρωσικής αγοράς από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Με νέα αεροπορική οδηγία που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξειδικεύονται οι όροι με τους οποίους θα εισέρχονται στη χώρα οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία.

Η νέα ΝΟΤΑΜ προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 από τα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Ως ανώτατο όριο ορίζονται οι 500 επιβάτες την εβδομάδα. Θα ισχύει από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Και πολιτική επιλογή

Η απόφαση αυτή έχει και πολιτική και τουριστική βαρύτητα. Η Τουρκία είναι από τις πρώτες τουριστικές χώρες, που «άνοιξε» για τη Ρωσία και ήδη έχει φιλοξενήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Αλλά και εντός Ε.Ε. έχουν ήδη δηλώσει ότι ανοίγουν σύντομα τα σύνορά τους στη Ρωσία η Αυστρία και η Πολωνία.

Από τουριστική άποψη, αποτελεί ευχάριστη «έκπληξη» και έτσι εισπράττεται στη Ρωσία. Για την Ελλάδα, το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς είναι σημαντικό καθώς πολλοί προορισμοί στηρίζονται στους Ρώσους τουρίστες.

Πάντως, ο προβληματισμός είναι δεδομένος στους τουριστικούς φορείς των δύο χωρών δεδομένου ότι οι συνθήκες παραμένουν ρευστές με την εξειδίκευση των όρων από τη ρωσική πλευρά, ενώ λείπουν και οι απευθείας πτήσεις από τις αεροπορικές.

Τι λέει η NOTAM για το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς  τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση. Η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/  πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν ο επιβάτης διαθέτει έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, καθώς θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις υποχρεώσεις ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο για covid-19. Έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου οι επιβάτες θα παραμένουν σε περιορισμό στον τόπο προσωρινής διαμονής τους.

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους στη χώρα.

Παράλληλα η αεροπορική οδηγία προβλέπει ανώτατο όριο εισόδου 500 ατόμων την εβδομάδα από την Ρωσία. Πτήσεις από τη Ρωσία θα δέχονται μόνο οι αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Από την notam εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου μονίμων κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend