• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Επιδοτήσεις σε Airbnb για να επιστρέψουν κάτοικοι στο κέντρο της Λισαβόνας

κέντρο Λισαβόνας

Την πρόθεσή του να φέρει τους κατοίκους της Λισαβόνας πίσω στο κέντρο της πόλης, εκφράζει ο Δήμαρχος Fernando Medina. Κάνει λόγο για επιδότηση για τη μετατροπή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνιας. Ωστόσο δεν δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Σε ανοιχτή επιστολή του, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι η Λισαβόνα επωφελήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια από τα εκατομμύρια τουριστών της. Όμως έχει πληρώσει ένα κοινωνικό τίμημα. Πολλοί εργαζόμενοι σε κρίσιμες θέσεις αναγκάστηκαν να φύγουν, με τις οικογένειές τους, από το κέντρο της Λισαβόνας. Περίπου το ένα τρίτο των καταλυμάτων του κέντρου της πόλης έχουν μετατραπεί σε Airbnb, οδηγώντας τις τιμές των ενοικίων σε υψηλά επίπεδα.

Τώρα θέλουμε να φέρουμε πίσω στο κέντρο τους ανθρώπους που είναι η ψυχή της πόλης. Θέλουμε να κάνουμε την πόλη πιο πράσινη, πιο αειφόρα και τελικά ένα καλύτερο μέρος τόσο για κατοίκους όσο και για επισκέπτες.

Ως προτεραιότητα τίθενται οι προσιτές κατοικίες για υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενους στις μεταφορές, δασκάλους και εκατοντάδες άλλους που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «πρόκειται για μια στρατηγική που προσφέρει μακροπρόθεσμα και σταθερά εισοδήματα στους ιδιοκτήτες. Και ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια πιο ζωντανή, πιο υγιή και δίκαιη πόλη».

«Από τη Μελβούρνη στο Παρίσι, η τάση είναι επιστροφή στα αναζωογονημένα κέντρα της πόλης, όπου οι κάτοικοι μπορούν να φτάσουν σε βασικές υπηρεσίες, όπως γιατροί, σχολεία και καταστήματα όλα σε 20 λεπτά με τα πόδια», αναφέρει ο κ. Medina.

«Πράσινη» πόλη

«Με περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται πλέον μόνιμα από το σπίτι, είναι λογικό περισσότεροι Lisboetas να φεύγουν από τα προάστια και να μετακομίζουν στην πόλη. Εκεί μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες και να επωφελούνται από φεστιβάλ και συναυλίες.

Βασικά, αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Οι πυκνότερες πόλεις σημαίνουν λιγότερα άτομα που μετακινούνται στο κέντρο κάθε μέρα. Λιγότερα οχήματα στο δρόμο σημαίνει λιγότερη ρύπανση και επιβλαβείς εκπομπές που δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε, ενώ συμβάλλουν επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχουμε δει απίστευτες βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα κατά τη διάρκεια καραντίνας. Καθώς ανοίγουμε ξανά τις πόλεις μας, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο business as usual.

Γι ‘αυτό, στη Λισαβόνα, προσθέτουμε ποδηλατόδρομους και δημιουργούμε χώρους πρασίνου και δημόσιους χώρους για να προσφέρουμε στους ανθρώπους περισσότερα μέρη για κοινωνικοποίηση και άσκηση. Ως δήμαρχος, είμαι αποφασισμένος να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον από την τραγωδία της πανδημίας κορονοϊού».

Ωστόσο ο δήμαρχος τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις δεν σημαίνουν ότι δεν θέλει να επιστρέψουν οι τουρίστες στην πόλη το συντομότερο δυνατό. «Απλώς είναι η ώρα να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο».

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend