• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Μητρώο καταλυμάτων τύπου Airbnb και στην Κύπρο

Μητρώο Airbnb Κύπρο

Σε Μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται τα Αυτοεξυπηρετούμενα Καταλύματα ή αλλιώς καταλύματα τύπου Airbnb ιδρύεται και στη Κύπρο.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει ότι ο τροποποιητικός Νόμος, ο οποίος αναφέρεται ως ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (τροποποιητικός) Νόμος του 2020 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη διατάξεων για τη δημιουργία μητρώου για την εγγραφή των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων/ “Self-Service (Sharing Economy) Accommodation Establishments”.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα διακρίνονται σε 3 υποκατηγορίες:

  • Τουριστικές Επιπλωμένες Επαύλεις
  • Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες
  • Διαμερίσματα

Για σκοπούς εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα. Μέσω αυτής οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης του ειδικού σήματος λειτουργίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υφυπ. Τουρισμού, η διαδικασία εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων αναμένεται να αρχίσει κατά τους πρώτους μήνες του 2021. Ολόκληρη η διαδικασία της εγγραφής θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας.

Πώς θα λειτουργεί το Μητρώο Airbnb στην Κύπρο

Ο οικοδεσπότης θα μπορεί να διαφημίζει και/ή να ενοικιάζει το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, εφόσον αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Αυτά πρέπει να αναγράφονται στη διαφήμιση και/ή στην προώθηση του καταλύματος, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.

Όλα τα καταλύματα έχουν προθεσμία να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο μέχρι την 01.01.2022. Μέχρι και την εγγραφή τους στο μητρώο, θα συνεχίζουν να εκμισθώνονται, αρκεί να καταβάλλεται ο ανάλογος φόρος εισοδήματος/ ΦΠΑ στο Κράτος και τέλη διανυκτέρευσης στην Τοπική Αρχή.

Επίσης, για σκοπούς κάλυψης των βασικών ζητημάτων που συνδέονται με διάφορους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας ενός αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος, συστήνεται προς τους επιχειρηματίες η διάθεση βασικού εξοπλισμού και πληροφόρησης εντός του καταλύματος.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής στο μητρώο, καθώς και της τήρησης, από τον επιχειρηματία, των όρων εγγραφής του καταλύματος.

Καταλύματα που έχουν άδεια οικοδομής ως ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο μητρώο.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend