Οδηγία για την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών εντός Ευρώπης και την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού από το 2020 και μετά, εξέδωσε η Κομισιόν. Προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα αλλά όχι αντίστοιχη υποχρέωση για κενές θέσεις στη μεσαία σειρά των αεροσκαφών.
Σύμφωνα με το σχέδιο της οδηγίας, οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα υποχρεούνται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα. Η χρήση μάσκας ωστόσο από επιβάτες και προσωπικό εν πτήσει ή στα αεροδρόμια θα είναι εκ των ων ουκ άνευ στη νέα εποχή των αερομεταφορών. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονταν και στην πρόταση που κατέθεσε το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κομισιόν προτείνει την παράταση των περιορισμών των ταξιδιών εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.
«Μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, οι ανάγκες και οι ωφέλειες του τουρισμού πρέπει να σταθμίζονται απέναντι στο ρίσκο του να διευκολυνθεί και πάλι η διάδοση του ιού», υπογραμμίζεται. Επισημαίνεται όμως ότι οι περιορισμοί θα επιστρέψουν αν υπάρξει ένα μεγάλο δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού.
Παραμένει ασαφές τι θα ισχύσει για τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρώπης. Η Κομισιόν παραδέχεται ότι επί του παρόντος το βάρος θα πέσει στον εσωτερικό τουρισμό και τον τουρισμό εντός της Ενωσης.
Οδηγίες για καταλύματα
Η οδηγία της Κομισιόν προσθέτει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να διαμένουν σε ξενοδοχεία, bed&breakfast, κάμπινγκ και άλλα τουριστικά καταλύματα με ασφάλεια. Επίσης να τρώνε σε εστιατόρια ή να επισκέπτονται παραλίες με ασφάλεια.
Οι συστάσεις για τα καταλύματα αφορούν γενικές οδηγίες για την ασφάλεια και υγιεινή τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών. Προβλέπουν την ανάγκη ύπαρξης αντισηπτικών προϊόντων σε διάφορα σημεία, την απολύμανση των χώρων, τον περιορισμό ή κατάργηση (όπου είναι εφικτό) του μπουφέ, την απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των τραπεζιών, κ.ά. Παροτρύνουν επίσης τις τουριστικές επιχειρήσεις να καταρτίσουν πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος στις εγκαταστάσεις τους.
Voucher ή αποζημιώσεις;
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε voucher είτε επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια ή οργανωμένα ταξίδια. Η Κομισιόν επαναβεβαιώνει αυτό το δικαίωμα. Συστήνει όμως στις τουριστικές επιχειρήσεις να κάνουν πιο ελκυστική τη λύση των κουπονιών έναντι της αποζημίωσης. Τα κουπόνια θα έχουν ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μήνες. Επίσης προβλέπεται επιστροφή χρημάτων αν δεν χρησιμοποιηθούν το πολύ μετά από ένα έτος.
Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία. Θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας. Ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας. Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.
Ιχνηλάτηση
Η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντική. Οι εφαρμογές θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ. Η εν λόγω οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο συστάσεων που θα απευθύνει για τη σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών με στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ευρώπη.