• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Υγειονομικά πρωτόκολλα: Πώς θα έρθουν φέτος οι τουρίστες

Tα υγειονομικά πρωτόκολλα της φετινής τουριστικής σεζόν για αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό και ξενοδοχεία αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε τις πιο κρίσιμες λεπτομέρειες που περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα έχουν συνταχθεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ. Ο κ. Θεοχάρης τα παρέδωσε στους φορείς του τουρισμού για διαβούλευση και υποβολή προτάσεων από την πλευρά τους.

Αεροπορικές πτήσεις

– Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.

– Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.

– Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ.

– Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

Ξενοδοχεία

– Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα ως “ξενοδοχείο καραντίνας”. Εκεί θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.

– Κάθε ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. Τα τεστ θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε “ξενοδοχεία καραντίνας”.

– Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής.

– Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων.

Δεν έγινε κάποια εξαιδιευμένη αναφορά στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ως εκ τούτου περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάντως παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθεί το αίτημα των ξενοδόχων για αναστολή των short-term rentals. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας και για αυτά τα καταλύματα, προκειμένου οι επισκέπτες να αισθάνονται (και να είναι) ασφαλείς.

Παραλίες

– Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρο, κ.ά. για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.

Τέλος, είπε ότι φέτος αναμένεται τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ, από 18 δισ. πέρυσι.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend