• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η Tripadvisor αναζητά αγοραστή για τα Rentals

Η Tripadvisor αναζητά αγοραστή για το κομμάτι που αφορά στα καταλύματα Rentals, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Skift.com.

Η Tripadvisor προσπαθεί ενεργά πλέον να πουλήσει το portfolio της που αποτελείται από πέντε εμπορικά σήματα, σύμφωνα με το Skift. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Tripadvisor να επικεντρωθεί περισσότερο στη διάθεση εμπειριών, εστιατορίων, ξενοδοχείων κ.λπ. που διαθέτει. Το κομμάτι Short-Term Rentals αντιπροσωπεύει μονοψήφιο αριθμό των συνολικών εσόδων της Tripadvisor.

Για το λόγο αυτό η Tripadvisor προσέλαβε τραπεζίτες, κυκλοφόρησε ενημερωτικό δελτίο και διεξήγαγε επαφές με πιθανούς αγοραστές πριν από ένα μήνα περίπου, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Αν η Tripadvisor τελικά βρει αγοραστή, τότε η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα των ΗΠΑ Tripadvisor FlipKey και VacationHomeRentals, Holiday Lettings και Housetrip στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το Niumba της Ισπανίας.

Πιθανοί αγοραστές θα μπορούσαν να είναι οι Expedia, Booking.com, Airbnb, ή Oyo αλλά και η Vacasa, καθώς και τοπικοί παίκτες ίσως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. 

Ωστόσο μπορεί να μην πουληθεί όλο το τμήμα STR της Tripadvisor. Σύμφωνα με άλλη πηγή, μπορεί να παραχωρηθεί η χρήση του κατόπιν σχετικής άδειας. Για παράδειγμα, τα Tripadvisor Rentals θα μπορούσαν να δημιουργούν τη ζήτηση, αλλά η κράτηση να γίνεται στο FlipKey υπό νέα ιδιοκτησία.

Ο εκπρόσωπος της Tripadvisor αρνήθηκε να σχολιάσει αυτά τα σενάρια.

Η τοποθέτηση της Tripadvisor στην αγορά STR

Το Skift επισημαίνει ότι είναι λογικό να θέλει η Tripadvisor να διατηρήσει το κομμάτι STR υπό κάποια μορφή, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις λειτουργικές δαπάνες του. Εξάλλου η Tripadvisor εάν θέλει να παραμείνει πιστή στο όραμά της το οποίο είναι να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε αυτό που ονομάζει “perfect trip” θα πρέπει να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Τα προσφερόμενα καταλύματα της Tripadvisor προέρχονται κυρίως από μεμονωμένους ιδιοκτήτες – όχι από property managers. Αναρτώνται δωρεάν και για τις κρατήσεις που λαμβάνουν αποδίδουν προμήθεια προς την πλατφόρμα.

Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να είναι ελκυστικό για πιθανούς αγοραστές.

Είναι γεγονός ότι η Tripadvisor έχει αναβαθμίσει το κύρος της αγοράς STR. Η αρχή έγινε το 2008, όταν επένδυσε στο Flipkey, και κατόπιν όταν απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο και τον έλεγχο του. Το 2010 η Tripadvisor απέκτησε το Holiday Lettings του Ηνωμένου Βασιλείου και το 2013 το Niumba της Ισπανίας. Επιστρέφει στις εξαγορές μέσω του VacationHomeRentals το 2014 και προσθέτει στα σήματά της το Housetrip το 2016. Κατόπιν συμφωνίας με τη Vrbo, η Tripadvisor εμφανίζει επίσης καταχωρίσεις της πλατφόρμας, που είναι πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ.

Επικρατεί σκεπτικισμός

Το Skift επικοινώνησε με δύο μεγάλες πλατφόρμες STR, οι οποίες εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους για τα σήματα της Tripadvisor. Θεωρούν ότι τα brands αυτά υπολείπονται των ανταγωνιστών τους. 

Για τους λόγους αυτούς “θα ήταν πολύ δύσκολο να πουληθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων”, ανέφερε μία άλλη πηγή.

Φυσικά δεν είναι ακόμη γνωστό πώς η πανδημία του κοροναϊού έχει επηρεάσει τις προσπάθειες πώλησης της Tripadvisor.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend