• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Για πρώτη φορά στατιστικά για τη βραχυχρόνια από τη Eurostat

Η Κομισιόν προχώρησε σε σημαντική συμφωνία με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia και Tripadvisor, η οποία αφορά την ανταλλαγή δεδομένων. Η συμφωνία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στη Eurostat να δημοσιεύει στατιστικά σχετικά με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που προσφέρονται μέσω αυτών των πλατφορμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η συμφωνία, για πρώτη φορά, θα επιτρέπει την πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρονται μέσω των πλατφορμών της οικονομίας διαμοιρασμού. Θα συμβάλει σε πιο ολοκληρωμένες στατιστικές για καταλύματα στην Ευρώπη. Θα επιτρέψει στις αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη του κλάδου και να υποστηρίξουν πολιτικές, που βασίζονται σε τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών, Thierry Breton, δήλωσε: «Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες στην Ευρώπη. Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις προσφέρουν μια βολική λύση για τους τουρίστες και μια θετική πηγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Για πρώτη φορά, θα μπορούμε να αποκομίσουμε ακριβή στοιχεία, ώστε να υπάρξει σωστός διάλογος με όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και να δοθεί μια ισορροπημένη λύση. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις εξαιρετικές ευκαιρίες που προσφέρει η οικονομία διαμοιρασμού, ενώ θα βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκαλούν αυτές οι ραγδαίες αλλαγές».

Ο επίτροπος Οικονομικών, Paolo Gentiloni, ανέφερε: «Αυτή η συμφωνία ορόσημο θα επιτρέψει στη Eurostat να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές στην Ευρώπη, οι οποίες αναζητούν στατιστικά σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι αρχές θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα νέα δεδομένα προκειμένου να εφαρμόζουν πολιτικές, που θα είναι βασισμένες σε τεκμηριωμένα γεγονότα. Για πρώτη φορά, η Eurostat θα συνεργαστεί απευθείας με την αγορά για την παραγωγή αξιόπιστων δεδομένων που θα καλύπτουν όλη την ΕΕ».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Συνεχή και τεκμηριωμένα δεδομένα από τις συμβαλλόμενες πλατφόρμες: Τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν των αριθμό των διανυκτερεύσεων και των επισκεπτών. Θα κατηγοριοποιούνται ανά δήμο. Οι πλατφόρμες συμφώνησαν να παρέχουν τα δεδομένα σε διαρκή βάση.

Ιδιωτικότητα: Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τόσο των επισκεπτών, όσων και των ιδιοκτητών, θα προστατεύονται, όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός νόμος.  Δεν θα επιτρέπεται η ταυτοποίηση πολιτών ή ιδιοκτητών.

Δημοσιοποίηση των δεδομένων: Τα δεδομένα που θα παρέχονται από τις πλατφόρμες, θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται από την Eurostat. Η στατιστική αρχή θα δημοσιεύει δεδομένα για όλα τα μέλη-κράτη, καθώς για και μεμονωμένες περιοχές. Τα πρώτα δεδομένα αναμένεται να δημοσιευθούν το δεύτερο μισό του 2020.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend