• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Στοιχεία ΑΑΔΕ: Τα bnb επιλέγουν τη νομιμότητα

Τη νομιμότητα φαίνεται ότι επιλέγουν όσοι αποφασίζουν να παραμείνουν στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 είχαν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης 83.354 σπίτια, διαμερίσματα και δωμάτια σε όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από πέρυσι, που είχαν δηλωθεί 48.161 ακίνητα. Οι δηλώσεις ακινήτων αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και αυτή την εβδομάδα. Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την οριστικοποίηση του Μητρώου.

Η απειλή των τσουχτερών προστίμων και οι επιλεκτικές κινήσεις ελέγχου που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ το προηγούμενο διάστημα, κινητοποίησαν τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων να νομιμοποιήσουν τη δραστηριότητά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, βάσει των διατάξεων που ψηφίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, οι πλατφόρμες είναι πλέον υποχρεωμένες να παραδίδουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία για τα ελληνικά ακίνητα που διαχειρίζονται και για τα ποσά που αποδίδουν στους ιδιοκτήτες τους. Έτσι, η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων από την ΑΑΔΕ φαίνεται ότι σπρώχνει τα bnb προς τη νομιμότητα.

Με βάση τα στοιχεία της AiDNA, το Δεκέμβριο του 2019, υπήρχαν 94.592 ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway.

Σύμφωνα με την Airdna, τα σκήπτρα κρατάει η Κρήτη, με 17.433 δηλωθέντα ακίνητα πέρυσι στην πλατφόρμα της Airbnb. Ακολουθούν η περιοχή της Αθήνας με 12.213 και η Κέρκυρα με 5.703 ενεργές καταχωρίσεις. Πολύ λιγότερες σε Μύκονο (3.289), Σαντορίνη (3.124), Θεσσαλονίκη (3.056), Κασσάνδρα Χαλκιδικής (2.904), Ρόδο (2.802), Κεφαλονιά (2.752) και Πάρο (2.395). Ως «ενεργές καταχωρίσεις» ορίζονται τα bnb που είχαν κράτηση βραχυχρόνιας μίσθωσης για τουλάχιστον μια ημέρα τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων bnb επιλέγουν το δρόμο της νομιμότητας και δηλώνουν τα ακίνητά τους στο σχετικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend