Τη μείωση των καταλυμάτων που νοικιάζονται σε πλατφόρμες τύπου Airbnb επιθυμεί ο δήμαρχος της Πράγας. Ο Ζντένιεκ Ριμπ ζητά την απαγόρευση εκμίσθωσης ολόκληρων διαμερισμάτων (εκτός ειδικών περιπτώσεων). Έτσι, οι τουρίστες που ζητούν ενοικίαση μέσω Airbnb θα περιορίζονται σε μονόκλινα δωμάτια, σε καταλύματα όπου ζουν κι οι ιδιοκτήτες.
Ο δήμαρχος δήλωσε στον Guardian ότι κυρίαρχη ιδέα στα σχέδιά του είναι το «να δώσει την πόλη πίσω στους κατοίκους της», καθώς και να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού.
Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη της Airbnb μετέτρεψε την πόλη σε ένα «”διαμοιρασμένο” ξενοδοχείο», ενώ η αποτυχία οποιασδήποτε σχετικής ρύθμισης είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέφεται η πόλη εκ των έσω.
Συμπλήρωσε πως παλαιότερα, ο αριθμός των τουριστών μπορούσε να περιοριστεί με την έγκριση συγκεκριμένου αριθμού ξενοδοχείων, κατά τη διάρκεια χορήγησης αδειών οικοδομής. Αντίθετα, σήμερα, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, για την πόλη που μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την πόλη μέσα στο 2018, από 2,6 εκατ. το 2000.
Την ίδια ώρα, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν από 5.537 τον Μάρτιο του 2016 σε περισσότερα από 13.000 τον Μάιο του 2018. Αντίστοιχα οι διαθέσιμες κλίνες αυξήθηκαν από 17.913 σε 52.738.
Τα επιχειρήματα που έχει ο δήμαρχος της Πράγας για το Airbnb, γνωστά και μη εξαιρετέα. “Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του θορύβου και των ενοχλήσεων για τους κατοίκους, καθώς και η αύξηση των τιμών στα ακίνητα, καθώς και στα ενοίκια, γεγονός που έφεραν τους ντόπιους εκτός της αγοράς κατοικίας”.
Το… βασικό του επιχείρημα όμως, το άφησε για το τέλος. “Ο δήμος αντιμετώπισε ένα διευρυνόμενο οικονομικό έλλειμμα, καθώς δεν έφταναν στα ταμεία του οι φόροι ενοικίασης διαμερισμάτων λόγω του Airbnb”.
Η νομοθεσία
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα ότι πλατφόρμες τύπου Airbnb παρέχουν υπηρεσίες στην «κοινωνία της πληροφορίας» και όχι στο real estate. Κάτι που δυσκολεύει την επιβολή κανονιστικού πλαισίου.
Ο Ριμπ σχεδιάζει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, πείθοντας το τοπικό Υπουργείο Ανάπτυξης να υποστηρίξει το δικαίωμα των τοπικών αρχών να νομοθετούν για τη βραχυχρόνια μίσθωση ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Παρόμοιες προσπάθειες είχαν αποτύχει στο παρελθόν. Ωστόσο ο δήμαρχος επιμένει ότι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του προβλήματος της Πράγας έχει δημιουργήσει αρκετή πολιτική υποστήριξη για να περάσει ένας νόμος.
Η Πράγα δεν είναι η μοναδική που τίθεται ενάντια στις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Τον προηγούμενο μήνα, 10 άλλες πόλεις -Άμστερνταμ, Βαλένθια, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μπορντώ και Παρίσι – κάλεσαν την Κομισιόν να ανανεώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι κυρίως για τουρίστες και λειτουργούν εις βάρος των ντόπιων και των οικογενειών που θέλουν να ζήσουν και να δουλέψουν στις πόλεις μας», αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους.
Κάποιες πόλεις έχουν θέσεις τα δικά τους όρια στις πλατφόρμες. Τον Ιανουάριο του 2019, το Άμστερνταμ αυστηροποίησε τους κανόνες ενοικίασης ολόκληρων κατοικιών, περιορίζοντάς τις σε λιγότερο από 30 ημέρες.
Στην Πάλμα της Μαγιόρκας, οι αρχές πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Το 2018 εξέδωσαν απαγόρευση για σχεδόν όλους τους τύπους βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά τις διαμαρτυρίες ντόπιων για μεγάλη αύξηση των ενοικίων.