• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της Airbnb στην αγορά της φιλοξενίας

Τις κοινωνικές επιπτώσεις της πλατφόρμας Airbnb στην αγορά της φιλοξενίας μελέτησαν και παρουσίασαν δύο πανεπιστημιακοί. Ο λόγος για τους Chiara Farronato του πανεπιστημίου του Harvard και Andrey Fradkin του πανεπιστημίου της Βοστώνης. Η μελέτη τους αναφέρεται στα ομότιμα δίκτυα (peer-to-peer) και στις επιπτώσεις που επιφέρουν στην αγορά.

Κυρίαρχος στα ομότιμα δίκτυα είναι η πλατφόρμα Airbnb. Ανάμεσα σε άλλες, όπως Uber, Etsy αλλά και στα ξενοδοχεία, η δημοφιλής πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει φέρει αλλαγές στην αγορά. Από την ίδρυσή της το 2008, διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό δωματίων από πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο. H εμφάνιση της Airbnb έχει προκαλέσει συζητήσεις για την εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου και κανονισμούς σε διάφορες πόλεις στον κόσμο. 

Οι δύο ακαδημαικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής για να εξετάσουν τις επιπτώσεις στα ξενοδοχεία, στους ταξιδιώτες αλλά και στους οικοδεσπότες των πλατφόρμων. Διαπίστωσαν ότι η Airbnb έχει δημιουργήσει 41 δολάρια πλεόνασμα για τους καταναλωτές και 26 για τους οικοδεσπότες.  Όσον αφορά τα ξενοδοχεία έχει μειώσει τα κέρδη τους μέχρι και 3,7%. Χαρακτηριστικό είναι το συνολικό κέρδος που είχε η Airbnb το 2014, που ανέρχεται στα 137 εκατομμύρια δολάρια.

Να σημειωθεί ότι για την ελληνική οικονομία, το άμεσο όφελος από τη βραχυχρόνια μίσθωση ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις της Airbnb

Οι Farronato και Fradkin έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες της αγοράς, όπως τους διάφορους περιορισμούς και.το κόστος φιλοξενίας. Μέσα από αυτά θέλησαν να αναδείξουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της Airbnb στην αγορά. Ακολουθούν τα συμπεράσματα της έρευνας.

  • Το πλεόνασμα που δημιουργείται από την Airbnb ανέρχεται στα 41 δολάρια ανά διανυκτέρευση για κάθε δωμάτιο, για το 2014. Στο σύνολο, η Airbnb δημιουργεί 276 εκατομμύρια δολάρια καταναλωτικό πλεόνασμα για το 2014 στις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής.
  • Τα κέρδη των ξενοδοχείων θα ήταν 1,5% περισσότερα αν δεν υπήρχε η Airbnb. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των ταξιδιωτών (42% με 63%) δεν θα έκανε κράτηση σε ξενοδοχείο αν δεν υπήρχε η Airbnb. Θα επέλεγε να μείνει σε κάποιον συγγενή ή φίλο ή στην τελική δεν θα ταξίδευε σε αυτόν τον προορισμό!
  • Οι οικοδεσπότες της Airbnb έχουν επωφεληθεί οικονομικά καθώς το μέσο εισόδημά τους ανά διανυκτέρευση ανέρχεται στα 26 δολάρια. Ποσό που εκτιμάται στα 19 εκατομμύρια ετησίως.
  • Οι Farronato και Fradkin παρουσιάζουν δύο σημαντικούς λόγους που η παραγωγή ομοτίμων (peer production) έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία. Πρώτον, οι συγκεκριμένες πλατφόρμες προσφέρουν ένα διαφοροποιημένο προϊόν το οποίο δεν είναι τέλειο υποκατάστατο των ξενοδοχείων αλλά είναι αναγνωρισμένο από τους καταναλωτές. Δεύτερον, ο ξενοδοχειακός κλάδος σε διάφορες πόλεις αποτελείται από μονάδες με περιορισμένο αριθμό δωματίων. Αυτό οδηγεί σε υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια της μέγιστης ζήτησης καθώς τα ξενοδοχεία δεν μπορούν φιλοξενήσουν όλους τους πιθανούς ταξιδιώτες.

Τέλος, προτείνουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τέλη, φόρους, τους απαιτούμενους περιορισμούς και πλαφόν στον αριθμό διανυκτερεύσεων ανά οικοδεσπότη. Το πλαίσιο αυτό διαφυλάσσει το δίκαιο ανταγωνισμό και την προστασία των καταναλωτών.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend