Την κατάργηση των τουριστικών λεωφορείων από τα κέντρα των πόλεων σκέφτονται οι σύγχρονες πρωτεύουσες. Σε μία προσπάθεια μείωσης του υπερ-τουρισμού, οι μεγάλες πόλεις επιλέγουν ως λύση την απομάκρυνση του τουριστικών λεωφορείων από αυτές. Η ξενάγηση με τουριστικά λεωφορεία είμαι μια υπηρεσία που μετράει πάνω από 100 χρόνια στον τουρισμό. Παρότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξελίξουν τα παραδοσιακά λεωφορεία για περιηγήσεις στις πόλεις, η κατάργησή τους φαντάζει πιθανό σενάριο.
Στη Ρώμη τα τουριστικά λεωφορεία απομακρύνθηκαν από το κέντρο της πόλης από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και αυτό ενώ εκατοντάδες τουρίστες μετέβαιναν σε αυτό με τουριστικά λεωφορεία. Ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε πως τα τουριστικά λεωφορεία δεν είναι πλέον δεκτά στο κέντρο της πόλη. Ο λόγος, όπως αναφέρθηκε, είναι πως προκαλούν «γενική αναρχία» ενώ παράλληλα επεξεργάζεται τρόπους απομάκρυνσης τους. Το Όσλο απαγόρευσε την είσοδο των τουριστικών λεωφορείων στην πόλη βάσει ζωνών. Οι τουρίστες θα περιηγούνται με τους ξεναγούς στα αξιοθέατα αλλά δεν θα μπορούν να τα θαυμάσουν μέσα από τα λεωφορεία. Στο Λονδίνο αναμένεται να απαγορευθεί η στάθμευση των ανοικτών τουριστικών λεωφορείων μέσα στην πόλη λόγω «τοξικών εκπομπών».
Υπό προϋποθέσεις μπορούν να διατηρηθούν τα τουριστικά λεωφορεία
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Alex Bainbridge, επικεφαλής της ενημερωτικής ιστοσελίδας DestinationCTO που εστιάζει στην τεχνολογία στα ταξίδια, οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάργηση των τουριστικών λεωφορείων στις πόλεις με τρόπους που θα διασφαλίζουν τα ακόλουθα:
– Εμπειρία επιβάτη: Μπορεί να προσφερθεί βελτιωμένη εμπειρία επιβατών σε μικρότερα οχήματα χωρίς οδηγό.
– Οικονομικό επίπεδο: Τα αυτόνομα οχήματα θα είναι πραγματικότητα σε 5-7 χρόνια, επομένως οι σχετικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
– Αειφορία: Μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα.
– Υπερτουρισμός: Επιτυγχάνεται με το διασκορπισμό των οχημάτων.
– Προσωποποιημένες υπηρεσίες: Η δυνατότητα να προσφέρονται ψηφιακά προσωποποιημένα προϊόντα κλίμακας.
– Η εξέλιξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς: Οι προτιμήσεις των πελατών αλλάζουν και οδηγούνται στις εμπειρίες.
– Αγορά: Η αλλαγή του τοπίου στον ανταγωνισμό που δημιουργούν άλλοι πάροχοι μεταφορών.