• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η Βιέννη εξετάζει την επιβολή περιορισμών στα bnb

Ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία θέτει στα bnb η Βιέννη. Βλέποντας τις διανυκτερεύσεις της να καταγράφουν ανοδική πορεία και αυτό το εξάμηνο, η πόλη εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση. Άλλωστε έχει συνταχθεί με την ομάδα άλλων 10 ευρωπαϊκών πόλεων που ζητούν νομοθετικές παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Ο επικεφαλής του οργανισμού τουρισμού της αυστριακής πρωτεύουσας, Norbert Kettner δήλωσε:

Το ζήτημα αφορά τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία μας ότι τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί παράνομα.  Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα σπίτια, που νοικιάζονται στους τουρίστες, επιδρούν σε βάρος των παραδοσιακών καταλυμάτων που προσφέρουν χαμηλές τιμές.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανώτατο όριο διανυκτερεύσεων στα bnb στη Βιέννη. Πλέον το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει να επιβάλει ένα όριο 90 ημερών το χρόνο για τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα το Διοικητικό Δικαστήριο (VwGH) επέβαλε πρόστιμο ύψους 510 ευρώ σε ιδιοκτήτη που ενοικιάζει ένα κατάλυμα μέσω της Airbnb στη Βιέννη χωρίς άδεια.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ιδιοκτήτης παρείχε στοχευμένα υπηρεσίες στους τουρίστες, με κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κλπ. Άρα, λειτουργούσε με τη μορφή καταλύματος και θα έπρεπε να κατέχει τη σχετική άδεια.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Βιέννης κατέγραψαν αύξηση κατά 9,9%, φτάνοντας σε τζίρο τα 7,94 εκατομμύρια.

Ο στόχος της πόλης είναι οι διανυκτερεύσεις να φτάσουν τα 18 εκατ. ετησίως έως το 2020. Τα έσοδα επίσης αυξήθηκαν για τα ξενοδοχεία στο πρώτο 5άμηνο του 2019 κατά 23,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων οι οποίες έφτασαν στο +12,3%.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend