• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η νομοθεσία, οι πολιτικές, οι πλατφόρμες και άλλες προκλήσεις

45ο UIPI International Congress 2019 – Οικονομία Διαμοιρασμού στον κλάδο των ακινήτων: μια ευκαιρία για την Ευρώπη;

Τελικά ο «εχθρός» της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι αρχές ή η κυριαρχία των πλατφορμών; Αυτό -μεταξύ άλλων- αποτέλεσε αντικείμενο γόνιμης αντιπαράθεσης στο πρώτο πάνελ του 45th UIPI International Congress 2019, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Ιουνίου στη Ρώμη.

Ο γενικός γραμματέας της European Holiday Home Association, Carlos Villaro Lassen, υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Μαγιόρκα, στην οποία πέρυσι επιβλήθηκαν τέτοιοι περιορισμοί που πολλοί οικοδεσπότες αναγκάστηκαν να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν στο μισό τα έσοδα των εστιατορίων την περσινή χρονιά!
Χαρακτήρισε τη βραχυχρόνια μίσθωση ως αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη διάθεση της ιδιοκτησίας και τους περιορισμούς ως μια προσπάθεια παρέμβασης σε αυτό το δικαίωμα.

Ο κ. Lassen ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 11 εκατομμύρια ξενοδοχειακές κλίνες και περίπου 25 εκατ. κλίνες σε βραχυχρόνια μίσθωση. «Η ζήτηση είναι αυτή που έχει δημιουργήσει τόσες κλίνες και όχι το αντίθετο. Και δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τόσα ξενοδοχεία που να καλύπτουν τη ζήτηση, ειδικά σε περιοχές που η εποχικότητα είναι έντονη».
Επιπλέον σημείωσε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση προωθεί την ισότητα: Από τη μια, μπορούν πλέον να ταξιδεύουν και άνθρωποι χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. Από την άλλη, οι οικοδεσπότες γίνονται επί της ουσίας μικροί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Για το λόγο αυτό, «οι ξενοδόχοι προσπαθούν να προστατεύσουν το μονοπώλιό τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Lassen.

Ο ανταγωνισμός στις πλατφόρμες

Ο Francesco Longo, καθηγητής στο τμήμα Policy Analysis and Public Management του Πανεπιστημίου Bocconi υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κυριαρχία λίγων πλατφορμών στην αγορά. Και κάλεσε όσους υποστηρίζουν τη βραχυχρόνια μίσθωση να προωθήσουν τον ανταγωνισμό, με τη δημιουργία και άλλων πλατφορμών. Η άποψή του είναι ότι όσο περισσότερες πλατφόρμες, κάθε είδους -μεταφορές, εμπειρίες, καταλύματα, κ.λπ.- υπάρχουν στην αγορά, τόσο ευνοϊκότερα αυτή θα λειτουργεί για οικοδεσπότες και επισκέπτες.

Έφερε το παράδειγμα της Didi Chuxing η οποία εξαγόρασε στην Κίνα την Uber και πλέον, ως μονοπώλιο ανέβασε τις τιμές ενώ ταυτόχρονα μείωσε τις αμοιβές των οδηγών.
Ο κ. Longo κάλεσε τις τοπικές ενώσεις να δημιουργήσουν δικές τους πλατφόρμες προκειμένου να υποστηρίξουν τα μέλη τους, βάζοντας πολύ μικρές προμήθειες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες, οργανωμένα, να αντισταθούν στην κυριαρχία των μεγάλων παικτών της αγοράς.
Από την άλλη, ο κ. Lassen διαφώνησε κάθετα, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη αρκετές πλατφόρμες, δεν χρειαζόμαστε άλλες».

Η συζήτηση για τις πολιτικές περιορισμού

Οι πολιτικές περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο.
Στην έναρξη του συνεδρίου άλλωστε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς έθιξε το θέμα. Ξεκίνησε αναφερόμενος στα θετικά της αγοράς:

• Δημιουργία νέων επιχειρηματικών προοπτικών.
• Δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος για τους πολίτες.
• Δημιουργία νέων τύπων τουρισμού (πιο δημοκρατικών και πιο οικονομικών).
• Συμβολή στις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

Σημείωσε και τα αρνητικά της αγοράς, με το περιορισμό των διαθέσιμων καταλυμάτων για μόνιμη στέγαση και την αύξηση των τιμών των ενοικίων να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Κάλεσε τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Ιδιοκτητών Ακινήτων να συζητήσουν αποτελεσματικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Συνομιλήσαμε με τον country manager της Airbnb στην Ιταλία, Matteo Frigerio, ο οποίος τόνισε την αντίθεσή του στους χρονικούς περιορισμούς σε χώρες με έντονη εποχικότητα όπως η Ελλάδα. «Αν επιβληθεί ο περιορισμός των 90 ημερών, τότε όλη η κίνηση θα συμπυκνωθεί στην υψηλή περίοδο. Έτσι όμως ακυρώνονται οι θετικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Δεν επεκτείνεται η τουριστική περίοδος. Δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Και φυσικά τα σπίτια αυτά δεν θα γυρίσουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης για τους υπόλοιπους 9 μήνες του έτους».
Πρότεινε ωστόσο τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την ενοικίαση μεμονωμένων δωματίων μέσα σε σπίτια που ήδη κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους -κάτι που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend