• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Σφάλμα στην Έξυπνη Τιμολόγηση παραδέχεται η Airbnb

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι οικοδεσπότες διαμαρτύρονται για σφάλμα στην Έξυπνη Τιμολόγηση της Airbnb. Παρατηρούν ότι το εργαλείο έχει μειώσει αυτόματα τις τιμές τους κάτω από τα κατώτερα όρια που έχουν εκείνοι ορίσει. Και συνήθως το αντιλαμβάνονται αφού έχει γίνει κράτηση. Φυσικά ο επισκέπτης αρνείται να ακυρώσει την κράτηση αφού η τιμή είναι προνομιακή!

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Κατ’ αρχήν το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πολλοί ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν κρατήσεις σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την κατώτερη τιμή που είχαν ορίσει.

Η Airbnb ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σφάλμα στην Έξυπνη Τιμολόγηση και συγκεκριμένα στο σύστημα των κατώτερων τιμών. Ωστόσο οικοδεσπότες αναφέρουν διαφορετικές αντιδράσεις από την πλευρά της πλατφόρμας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν δύο οικοδεσπότες στο Εδιμβούργο, οι οποίοι είδαν τις τιμές τους να πέφτουν δραματικά την πιο δημοφιλή περίοδο για τον τουρισμό της πόλης. Από τις 2 έως τις 26 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα της Σκωτίας πραγματοποιείται το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ τεχνών παγκοσμίως. Η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και ως εκ τούτου και οι τιμές των καταλυμάτων κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Ένα οικοδεσπότης σπιτιού τριών υπνοδωματίων ανέφερε ότι έχασε 165 λίρες ανά διανυκτέρευση για μια κράτηση οκτώ ημερών. Συνολικά υποστηρίζει ότι έχασε 1.320 λίρες, αφού από τις 265 λίρες που είχε ορίσει την τιμή, η πλατφόρμα την έριξε στις 97 λίρες. Η Airbnb του πρόσφερε αποζημίωση 165 λιρών αν και οι απώλειές τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιες.

Πιο τυχερός ένα άλλος οικοδεσπότης στο Εδιμβούργο, που είδες τις κρατήσεις του να πραγματοποιούνται με τιμές μειωμένες κατά 34-41 λίρες. Ωστόσο η πλατφόρμα τον αποζημίωσε για το σύνολο των απωλειών.

Η απάντηση της Airbnb

Σύμφωνα με email της Airbnb που κοινοποιήθηκε στο forum, το σφάλμα στην Έξυπνη Τιμολόγηση εμφανίστηκε μεταξύ 23 και 26 Μαΐου. Τότε πραγματοποιήθηκε αναβάθμιση του συστήματος, υποστηρίζει η Airbnb.

Η Έξυπνη Τιμολόγηση είναι ένα αλγοριθμικό εργαλείο που αυξάνει ή μειώνει αυτόματα τις τιμές ανάλογα με τη ζήτηση, την εποχικότητα και άλλους παράγοντες.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επισκέπτες μπορεί  να έκαναν κράτηση σε διαφορετική τιμή από αυτή που είχατε ορίσει στον ημερολόγιό σας», δήλωσε η Airbnb.

«Αν συνέβη κάτι τέτοιο και η τιμή κράτησης ήταν χαμηλότερη, καταχωρήσαμε το συμβάν στα αρχεία μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να σας αποζημιώσουμε αναλόγως».

Σε ένα σχετικό post στο forum, η Airbnb ανέφερε: «Η ομάδα μας εργάζεται εντατικά προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα, να επικοινωνήσει και να αποζημιώσει όλους τους οικοδεσπότες που επηρεάστηκαν».

Σε δήλωσή της η εταιρεία είπε: «Μόλις το αντιληφθήκαμε, επιλύσαμε το ζήτημα τάχιστα. Απολογούμαστε στους οικοδεσπότες που επηρεάστηκαν και είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να επανορθώσουμε».

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend