Κυκλοφόρησε το ειδικό αφιερωματικό τεύχος 160 σελίδων με τίτλο «Αιώνια Αθήνα» («Athènes Eternelle») της σειράς «Le Figaro Hors-série». Στις 16 Μαΐου, παρουσιάστηκε σε λαμπερή εκδήλωση στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique.
Το αφιερωματικό τεύχος «Athènes Eternelle», που παρουσιάζει την κλασική αλλά και τη σύγχρονη όψη της ελληνικής πρωτεύουσας, είναι αποτέλεσμα ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip), που υλοποίησε η Υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Η σειρά περιοδικών «Le Figaro Ηors-série», με τιράζ 80.000 αντιτύπων, ειδικεύεται στην ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού και απευθύνεται σε κοινό ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου, αποτελώντας το κορυφαίο περιοδικό του είδους του στην Γαλλία.
Αυξητική τάση στον τουρισμό της Αθήνας
Ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κος Κωνσταντίνος Τσέγας, αφού ευχαρίστησε θερμά τη «Le Figaro» για την άψογη συνεργασία, τόνισε ότι το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού της «Ηors-série» για την Αθήνα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ιστορίας και του πολιτισμού της ελληνικής πρωτεύουσας.
«Η αρχαία, αιώνια, κλασσική Αθήνα, που συνυπάρχει με την Αθήνα της βυζαντινής παράδοσης κυριολεκτικά αναγεννιέται και αναδεικνύεται ως μια από τις πιο συναρπαστικές μητροπόλεις του σύγχρονου κόσμου με νέα μουσεία, νέα ιδρύματα πολιτισμού, πολλαπλές πρωτοβουλίες στον χώρο των τεχνών» υπογράμμισε.
Έκανε ειδική αναφορά και στα ρεκόρ αύξησης τα τελευταία χρόνια των επισκεπτών της Αθήνας για city break τουρισμό. Συγκεκριμένα το 2018 έφτασαν τους 5,7 εκ. τουρίστες σημειώνοντας αύξηση 19,4% σε σχέση με το 2017. Και το 2019 υπάρχουν σημάδια ανόδου, με το πρώτο τρίμηνο να σημειώνει νέα αύξηση της τάξης του 13,3%.
Στο επίκεντρο ο πολιτισμός
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Γαλλία Αγλαΐα Μπαλτά η οποία επισήμανε τη σπουδαία ιστορία της Αθήνας. Ο Διευθυντής Σύνταξης της «Le Figaro» Alexis Brézet αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία του ελληνικού πολιτισμού. Ο Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού «Le Figaro Hors-série» Michel De Jaeghere στάθηκε στη μοναδικότητα των μνημείων της Ακρόπολης.
Ακολούθησαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τη νεότερη ιστορία της Αθήνας και για τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης σε ποικίλους τομείς. Στη συνέχεια, η θεατρική ομάδα Démodocos παρουσίασε απόσπασμα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος και η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου ερμήνευσαν δύο τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι και μέρος του έργου του σύγχρονου συνθέτη κλασικής μουσικής Σίμου Παπανά «Μακεδονικός Χορός». Η κομπανία Cherchez la femme παρουσίασε σύντομο αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Τέλος, η σχολή χορού «Παρθενώνας» ξεσήκωσε το κοινό με τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ελληνικές γεύσεις.
Σημειώνεται ότι τη βραδιά υποστήριξε, επίσης, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Παρίσι.