• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Σταύρος Καφούνης: Η Αθήνα που οραματίζομαι

Ο τουρισμός επηρεάζει την επιχειρηματικότητα και το αντίστροφο. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το Δήμο της Αθήνας, με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, ο κ. Καφούνης σημειώνει τις προτεραιότητες του συνδυασμού.

Σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, τη θεωρεί θετική ωστόσο υποστηρίζει ότι πρέπει να μπουν κανόνες λειτουργίας και να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία για τις γειτονιές.

  • Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα γνωρίζει μια σημαντική αύξηση των επισκεπτών. Γιατί νομίζετε ότι η αύξηση συνέβη σε αυτή τη χρονική συγκυρία;

Νομίζω ότι είναι δύο οι λόγοι: Πρώτον οι εξωγενείς παράγοντες. Η γειτονιά μας έχει πολλά προβλήματα και οι τουρίστες προτιμούν την Αθήνα ως έναν σχετικά ασφαλή προορισμό, από την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Και δεύτερον, μέσα από αυτή τη δεκαετή κρίση η αγορά εξορθολογίστηκε, έγινε περισσότερο επαγγελματική. Το value for money για την Αθήνα είναι πολύ καλό. Και μέσα από όλη τη δημοσιότητα που πήρε η Αθήνα, επωφελείται από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Είμαστε όμως εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Έχουμε μεγάλη αμφιβολία για το αν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα ώστε τα 5 εκατ. επισκέπτες της πόλης το 2018, να γίνουν 5,5 εκατ., 6 εκατ. κ.ο.κ. Και πάλι απέχουμε από τα νούμερα άλλων πόλεων (π.χ. Βενετία), που είναι 10, 20 και 30 εκατ. τουρίστες.

Κανόνες λειτουργίας στη βραχυχρόνια

  • Στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκε και η προσφορά σπιτιών για βραχυχρόνια μίσθωση. Μια αγορά με πολλαπλές επιπτώσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Θεωρείται ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά αυτή; Και αν ναι, ποιες;

Καφούνης Αθήνα
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει πολλά θετικά στοιχεία που άπτονται της εμπορικής αγοράς. Οι ανακαινίσεις που έγιναν διοχέτευσαν αρκετά χρήματα στην αγορά του οικιακού εξοπλισμού και των συναφών ειδών. Επιπλέον, οι άνθρωποι που επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση κυκλοφορούν περισσότερο στους δρόμους, ξοδεύουν χρήματα.

Όμως δεν πρέπει να το δούμε σαν μια ευκαιρία για να βγάλουμε όλοι χρήματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και κανόνες λειτουργίας. Θεωρούμε ότι πρέπει η φορολογική αντιμετώπιση να είναι τίμια όπως και με όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Θα πρέπει όλοι να πληρώνουν τους φόρους τους.

Επίσης θα πρέπει να παρακολουθείται και το προϊόν που παρουσιάζουν οι ιδιοκτήτες ώστε να μην αποτελέσει δυσφήμιση για την τουριστική αγορά της Αθήνας. Το θετικό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ότι το προϊόν επιβραβεύεται ή τιμωρείται μέσα από τις πλατφόρμες.

Παρόλα αυτά οφείλουμε σαν πολιτεία να παρακολουθούμε ότι δεν υπάρχουν καταχρηστικοί κανόνες, ότι δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, ότι τα καταλύματα τηρούν κάποιους κανόνες υγιεινής, ότι είναι μέσα σε χώρους που επιτρέπεται. Και να τηρούνται οι κανόνες της κάθε γειτονιάς, του συγκεκριμένου ακινήτου, των προδιαγραφών που υπάρχουν για τα καταλύματα.

Θα πρέπει να επιβληθούν κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις γειτονιές, να μην είναι ανεξέλεγκτη η δραστηριότητα αυτή σε πολυκατοικίες που δεν μπορεί να μπει και να βγει πολύ κόσμος. Από την άλλη, δεν μπορεί πλέον η βραχυχρόνια μίσθωση να εξαρτάται από τα δικαστήρια στα οποία καταφεύγουν κάποιοι, στηριζόμενοι σε παλιά καταστατικά πολυκατοικιών.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι περιορισμοί που προβλέπει ο νόμο πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα. Θέλει πολύ προσεκτική αντιμετώπιση ώστε να μην χάσουμε ένα θετικό πλεονέκτημα που μας δίνει η βραχυχρόνια μίσθωση. Παρόλα αυτά είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε και να δούμε από κοντά και ίσως να χρειάζεται και μια επικαιροποίηση κάθε χρόνο, ανάλογα με την κίνηση και την πορεία που υπάρχει σε κάθε πόλη.

  • Η άνοδος του τουρισμού επηρεάζει την επιχειρηματικότητα αλλά και το αντίστροφο;

Ειδικά στην Αθήνα το βλέπουμε σε απόλυτους αριθμούς. Την περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι υψηλή και ειδικά στο εμπορικό κέντρο, η κατανάλωση αυξάνεται και αυξάνεται και ο τζίρος των καταστημάτων. Και το αντίστοιχο, μια εξορθολογισμένη, επαγγελματική, σωστή εμπορική αγορά αποτελεί πόλη έλξης για τους τουρίστες. Και οφείλω να ομολογήσω ότι η εμπορική αγορά της Αθήνας πλέον είναι ανταγωνιστική, απόλυτα οργανωμένη, επαγγελματικά στημένη. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολλά καταστήματα στο κέντρο να ζουν λόγω της ύπαρξης τουριστών. Και αρκετές φορές και όχι μόνο Ευρωπαίων, αλλά από την Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία.

Γι’ αυτό είμαστε θετικοί και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην αύξηση του τουρισμού γιατί θεωρούμε ότι ο ένας κλάδος βοηθά τον άλλον.

Ασφάλεια και καθαριότητα

  • Ποιες βελτιωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν στο Δήμο της Αθήνας προκειμένου να βελτιωθεί ως τουριστικός προορισμός, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των πολιτών;

Τα προβλήματα είναι τα ίδια είτε για τον επαγγελματία, είτε για τον κάτοικο είτε για τον επισκέπτη. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα είναι το πρόβλημα της ασφάλειας. Και αυτό το λέω μετά από μια πολύ διευρυμένη έρευνα που κάναμε και τα μέλη μας το ιεράρχησαν σαν το νούμερο ένα πρόβλημα.

  • Κάτι που δεν κάνουν οι τουρίστες…

Όχι δεν το κάνουν. Παρόλα αυτά όταν βρίσκονται στην πόλη ακούν ότι πρέπει να προσέξουν τα πορτοφόλια τους ή το κινητό τους και είναι κάτι που δεν αποτελεί διαφήμιση για την πόλη όταν γυρνούν στις χώρες τους. Για εμάς είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και είναι από αυτά που μπορούν να λυθούν εύκολα, χωρίς κόστος και το μόνο που απαιτείται είναι βούληση. Για παράδειγμα, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου καταφέρναμε να φέρουμε κοντά τον πρύτανη της ΑΣΟΕ, τον διευθυντή του ΣΔΟΕ, τον διευθυντή της αστυνομίας και τον διευθυντή του Υπουργείου για το φαινόμενο του παραεμπορίου και των φαινομένων παραβατικότητας. Μετά από αυτό βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα, ενεργοποιούνται φορείς που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν έργο και να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειαζόταν ήταν συντονισμός και υποστήριξη.

Γιατί υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως είναι η καθαριότητα και η διαχείριση των ελεύθερων χώρων, που απαιτούν επενδύσεις.

Η καθαριότητα ανεβαίνει ψηλά στη λίστα σαν πρόβλημα. Κι όπως στο σπίτι μας, όταν μπει ένας καλεσμένος οφείλουμε και θέλουμε να το δει καθαρό και περιποιημένο, έτσι πρέπει να είναι και η πόλη μας. Εδώ μπαίνει και θέμα αισθητικής. Από τη μια τα γκράφιτι (όχι αυτά που αποτελούν καλλιτεχνικές δημιουργίες και προσθέτουν στην εικόνα της πόλης) που δίνουν την αίσθηση μιας διάχυτης μουτζούρας. Από την άλλη, η διαρρύθμιση των επιγραφών, τα τραπεζοκαθίσματα, τα υλικά, τα χρώματα. Εφόσον θέλουμε η πόλη να παρουσιάσει ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες αισθητικής. Εμείς λέμε ότι η αισθητική είναι κομμάτι του πολιτισμού και η Αθήνα αυτό που έχει να προβάλλει είναι πολιτισμός. Ο πολιτισμός δεν έρχεται μόνο από το παρελθόν αλλά είναι και αυτός που βιώνουμε σήμερα.

  • Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες για το Δήμο αν εκλεγείτε;

Μίλησα για την ασφάλεια και τη βελτίωση της εικόνα και της αισθητικής της πόλης. Επίσης, η διαχείριση του δημοσίου χώρου, που ξεκινά από τα πεζοδρόμια. Είναι και αυτό κάτι που λύνεται χωρίς κόστος. Έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για δίκυκλα ώστε να φύγουν από τα πεζοδρόμια τα οποία να παραδοθούν και πάλι στους πεζούς.

Επιπλέον, η καθαριότητα θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημοτική αστυνομία. Οι δημοτικοί αστυνομικοί μπορούν να περνούν συμβουλευτικά από τις γειτονιές και εξηγούν στους δημότες τι πρέπει να κάνουν. Για παράδειγμα, ποιες είναι οι ώρες που κατεβάζουμε τα σκουπίδια. Επίσης, αφού καθαριστεί κάτι, η δημοτική αστυνομία να επιτηρεί αν διατηρείται καθαρό.

Πήραμε χορηγία από ιδιώτη τα υλικά που απαιτούνταν για να καθαρίσουμε από τα γκράφιτι την πλατεία Μοναστηρακίου, συνδυάσαμε και τη διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων που έβαλε τα μηχανήματα. Όμως, πόσες μέρες θα μείνει καθαρή η πλατεία; Εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δημοτική αστυνομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι αν το επόμενο δημοτικό συμβούλιο έχει ανθρώπους για τους οποίους η κοινή λογική είναι κάτι που εφαρμόζουν καθημερινά στη ζωή τους, θα μπορέσουμε να δούμε αποτέλεσμα. Και θα λυθούν πράγματα εύκολα και πάνω από όλα χωρίς κόστος. Γιατί συχνά λέμε ότι λείπουν οι πόροι. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να λυθούν χωρίς κόστος και να αλλάξει η καθημερινότητα όλων μας.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend