• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Αύξηση 7,5% της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2019

Αύξηση 7,5% της κρουαζιέρας αναμένεται στην Ελλάδα το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια αναμένεται φέτος να σημειώσει σημαντική άνοδο. Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου του το Posidonia Sea Tourism Forum 2019 που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri. Συνολικά εκτιμάται ότι το Posidonia Forum θα προσελκύσει 600 και πλέον συνέδρους και εκθέτες από περισσότερες από 20 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Βώκο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.: «Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως προορισμού κρουαζιέρας παγκόσμιου κύρους είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν από τους τουλάχιστον πενήντα ειδικούς της παγκόσμιας βιομηχανίας. Θα ανταλλάξουν απόψεις για πληθώρα θεμάτων, όπως οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών λιμανιών και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η σταδιακή επιστροφή της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή».

αύξηση κρουαζιέρας 2019
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. Θεόδωρος Βώκος

Στους παράγοντες που ωθούν την ανάπτυξη στην περιοχή, περιλαμβάνονται:

  • Η επανένταξη των τουρκικών λιμανιών στα δρομολόγια των μεγάλων εταιριών κρουαζιέρας.
  • Η αύξηση της συνολικής διαθεσιμότητας κλινών στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Η επιστροφή της Disney Cruise Line.

Τα οφέλη από την αύξηση της κρουαζιέρας το 2019

Σύμφωνα με την κα Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπο Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου, CLIA, «Τα οικονομικά οφέλη της βιομηχανίας είναι τεράστια. Με βάση την CLIA, η Ελλάδα δέχτηκε το 2017 πάνω από 4 εκατομμύρια επιβατοεπισκέψεις  που απέφεραν περίπου μισό δις έσοδα. Οι καταναλώσεις των επιβατών κρουαζιέρας σταθερά αυξάνουν. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, έχουν φτάσει τα €65 ανά επιβάτη σε κάθε τράνζιτ λιμάνι και τα διπλάσια, €139, σε κάθε λιμάνι επιβίβασης».

Και ο κλάδος του yachting θα βρίσκεται, φυσικά, στα κύρια θέματα της ατζέντας του Φόρουμ. Στο επίκεντρο οι μαρίνες και ειδικότερα οι διαδικασίες για επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υποδομές και ζητήματα νομοθετικού πλαισίου.

Άλλο θέμα με ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η κατάσταση της βιομηχανίας ναυπήγησης, συντήρησης και επισκευής σκαφών στην περιοχή.

Το Posidonia Sea Tourism Forum 2019

Εκτός από την αύξηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2019, στη διάρκεια του Φόρουμ θα τεθούν επί τάπητος:

  • Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Οι συνεργασίες μεταξύ πλοίων, λιμανιών και προορισμών προς όφελος του αειφόρου τουρισμού.
  • Η δυνατότητα της περιοχής να προσφέρει προϊόντα κρουαζιέρας όλο το χρόνο.
  • Ο συνολικός αντίκτυπος από την εντυπωσιακή αύξηση μεγέθους των κρουαζιερόπλοιων.

Συναντήσεις με παράγοντες του κλάδου θα διοργανώσουν η Διεθνής Ένωση Εταιριών Κρουαζιέρας CLIA Europe και η Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας MedCruise.

Στο διήμερο Φόρουμ, εκπρόσωποι από τις MSC Cruises, Carnival Group, Royal Caribbean Cruises, Holland America Group, Silversea Cruises, Disney Cruise Line, Fred Olsen Cruise Line και Celestyal Cruises θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους και θα συναντηθούν με εκπροσώπους περιφερειακών λιμανιών.

Επιπλέον, στο σεμινάριο των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO), διευθυντές αγορών και τεχνικοί διευθυντές από τη Royal Caribbean Cruises και τη Silversea Cruises θα συζητήσουν διεξοδικά με τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού που ενδιαφέρονται να προμηθεύσουν τη βιομηχανία κρουαζιέρας με τα προϊόντα τους.

σημασία της ανάπτυξης της αγοράς κρουαζιέρας στην Ελλάδα θα αναλύσει η MSC Cruises στο πλαίσιο σεμιναρίων για ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA).

Η διοργάνωση συνεισφέρει, επίσης, σημαντικά στην ανάδειξη των ευκαιριών καριέρας στο συγκεκριμένο κλάδο για τη νέα γενιά. Για άλλη μια φορά η Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. ενώνει τις δυνάμεις της με το Young Executives Shipping (YES) Forum. Επιπλέον, στην εκδήλωση Blue Growth, νέοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν επιχειρηματικά πλάνα με σκοπό την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους. Η Blue Growth είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με την προώθηση επιχειρηματικών ιδεών σε σχέση με τους θαλάσσιους και υδάτινους πόρους σε τοπική κλίμακα, μέσω της υιοθέτησης μιας περιβαλλοντικής και οικονομικής προσέγγισης.

Διοργάνωση

Το 5ο Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Υποστηρίζεται από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA Europe, την Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MEDCRUISE), την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, την Ένωση Μαρίνων Ελλάδας, το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA). Χρυσός χορηγός είναι ο ΕΟΤ. Αργυροί Χορηγοί είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, η HEMEXPO και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Χάλκινοι Χορηγοί: Air France – KLM, Ακτίνα Travel Group, Celestyal Cruises, η Global Ports Holding, Intercruises Shoreside and Port Services.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend