• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Συνολικό σχεδιασμό για τη βραχυχρόνια μίσθωση ετοιμάζει η κυβέρνηση

κυβέρνηση βραχυχρόνια μίσθωση

Αναφορά και στη βραχυχρόνια μίσθωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, απόψε στο Ζάππειο.

Συγκεκριμένα, τέθηκε η ερώτηση για το αν η μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% το 2020, που αφορά μεταξύ άλλων και τα ξενοδοχεία, αφορά και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε:

«Έχουμε συστήσει ειδική επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου για τα Airbnb. Αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα καθώς δημιουργεί ζητήματα στις πόλεις ωστόσο έχει βοηθήσει οικονομικά και πολλούς ανθρώπους. Γι’ αυτό θα υπάρξει ένας διαφορετικός σχεδιασμός που θα είναι συνολικός».

Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια

Να σημειωθεί επίσης ότι μεταξύ των μέτρων που θα ψηφιστούν εντός του μήνα και θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και η μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%. Συνολικό κόστος από το Μάιο που θα ψηφιστούν είναι 260 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% με στόχο να στηριχθούν νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, γίνεται κατανομή 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο «Δώρο Πάσχα» ή το μισό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα μειώνεται για τις μεγάλες συντάξεις.

Επίσης ανακοινώθηκε και σειρά μέτρων που θα ισχύσουν από 1/1/2020, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει εφικτό να προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις ώστε να φτάσει στο 25% το 2021.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend