Η φετινή βαρυχειμωνιά αλλά και το Πάσχα που πέφτει αργά φαίνεται να είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις προκρατήσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το BnB News μίλησε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Μας μεταφέρουν ότι είδαν μια μείωση σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες της τάξης του 10%. Ωστόσο από τον Απρίλιο η ζήτηση δείχνει να εξισορροπείται και παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 5%.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων – Κατοικιών Γιώργος Κανελλόπουλος, “βασική αιτία ήταν ο πολύ άσχημος καιρός για τα Ελληνικά δεδομένα που απέτρεψε πολλούς πιθανούς επισκέπτες να έρθουν ειδικά στην Αθήνα.Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που καθυστερήσαμε να δούμε αύξηση προκρατήσεων είναι ότι το Πάσχα είναι αργά. Όπως ξέρουμε το Καθολικό Πάσχα σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν”.
Πτωτική τάση καταγράφει στις προκρατήσεις και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέας Χίου, ο οποίος επίσης την αποδίδει στο ότι το Πάσχα φέτος είναι αρκετά αργότερα.
Η βαρυχειμωνιά φαίνεται ότι επηρέασε πολύ περισσότερο τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο κ. Γιώργος Ιντζιάδης, διαχειριστής ακινήτων στη Χαλκιδική βλέπει μια πτώση στις προκρατήσεις της τάξης του 20%. “Το 10% της μείωσης οφείλεται στη γενικότερη αρνητική τάση του ελληνικού τουρισμού. Το άλλο 10% οφείλεται στην αύξηση των προσφερόμενων καταλυμάτων”, σημειώνει.
Εξισορρόπηση
Σταδιακά το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις ομορφιές της αναζωπυρώνεται. Τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα ή έστω με μια μικρή πτώση. Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αναμένεται να ανακουφίσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αρχίζουν να βλέπουν τα ημερολόγια να γεμίζουν.
Πιο απαισιόδοξος είναι ο κ. Ιντζιάδης σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα. “Οι αεροπορικές θέσεις έχουν κλείσει πλέον και το βάρος πέφτει πλέον μόνο στις οδικές αφίξεις. Στη Χαλκιδική τα σπίτια συνήθως είναι μεγάλα. Είναι δύσκολο για τις μεγάλες παρέες να βρουν αεροπορικά εισιτήρια την τελευταία στιγμή. Η ζήτηση από τα Βαλκάνια, αν και αυξανόμενη, δεν φτάνει τα επίπεδα της αντίστοιχης από την Κεντρική Ευρώπη”.
Οι εθνικότητες
“Οι επισκέπτες από την Ευρώπη γενικότερα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ειδικά στην Αθήνα με πρώτους τους Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς”, σημειώνει ο κ. Γιώργος Κανελλόπουλος. Και συμπληρώνει: “Σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι επισκέπτες από τη Βρετανία. Μια μείωση που αγγίζει το -10% λόγω της γενικότερης ανασφάλειας του Brexit”.
Αντίστοιχα ο κ. Χίου βλέπει τους Γερμανούς και τους Άγγλους να εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα. Και ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, με μεγάλη αύξηση να παρατηρείται στους Ρώσους και στους Τούρκους.
Στη Βόρεια Ελλάδα, οι Γερμανοί εμφανίζουν υψηλή ζήτηση. Εδώ προστίθεται η πολύ δυνατή αγορά της Ρουμανίας αλλά και των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών, όπως Βουλγαρία και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επίσης κίνηση εμφανίζει η Μολδαβία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Οι τιμές
Εδώ οι επιχειρηματίες συμφωνούν απολύτως. Δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός και να πέσουν οι τιμές. Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι hosts δεν πρέπει να παρασύρονται από την λογική της πτώσης των τιμών και από τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη σεζόν. Το κριτήριο δεν είναι η τιμή. Και οι χαμηλές τιμές μόνο κακό κάνουν στον κλάδο μας και εν γένει στο τουριστικό προϊόν. Θα επικεντρωθούν στην καλή παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες τους και να κλείσουν τα αυτιά τους σε αρνητικά δημοσιεύματα. Ουσιαστικά η σεζόν έχει ξεκινήσει και δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο εκτός του σκοπού μας που δεν είναι άλλος από την παροχή υψηλών υπηρεσιών”.
Ο κ. Χίου σημειώνει ότι οι τιμές γενικά είναι σταθερές. Μόνο σε μερικές περιοχές (κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους) με αυξημένη προσφορά ακινήτων παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 10-15% σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Ιντζιάδης επίσης συμφωνεί. “Οι τιμές δεν έπεσαν”, τονίζει. “Ίσα-ίσα κάποιοι παρασυρόμενοι από την περσινή επιτυχία τις ανέβασαν και λίγο. Εύχομαι πάντως οι ιδιοκτήτες να μην καταβληθούν από τον πανικό και καταλήξουν να ρίξουν πολύ χαμηλά τις τιμές τους γιατί αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και για το μέλλον”.