• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Οι Αμερικανοί δαπανούν περισσότερα σε Airbnb από ό,τι στη Hilton

airbnb in laptop screen

Εδώ και αρκετό καιρό, η Airbnb εμφανίζεται ως απειλή για τις ξενοδοχειακές εταιρείες. Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι πράγματι είναι.

Πέρυσι οι δαπάνες των Αμεριάνων για διαμονή ήταν περισσότερες στην Airbnb από ό,τι στην Hilton και τα θυγατρικά της brands, όπως το DoubleTree και το Embassy Suites.

Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία έρευνας της Second Measure, εταιρείας που αναλύει τις αγορές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Οι δαπάνες των Αμερικάνων σε Airbnb πλησιάζουν ακόμα και τη Marriott που είναι η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο. Να σημειωθεί ότι η Marriott εξαγόρασε το 2016 και τα ξενοδοχεία Starwood.

Τα στοιχεία δείχνουν περίπου 30% άνοδο των χρημάτων που ξοδεύουν οι Αμερικάνοι στην Airbnb, η οποία αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του χρόνου. Η τρέχουσα αξία της εταιρείας εκτιμάται στα 38 δισ. δολάρια.

Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών πελατών της Airbnb προέρχονται από πολυπληθείς παράκτιες πολιτείες όπως Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Φλόριντα.

Οι δαπάνες των Αμερικάνων σε Airbnb

Στοιχεία δαπανών Αμερικανών σε καταλύματα
Πηγή: Second Measure

Αυτή η άνοδος σημειώνεται καθώς η Airbnb, εκτός από τη μίσθωση ιδιωτικών σπιτιών, ενσωματώνει σταδιακά και ξενοδοχειακά δωμάτια. Πέρυσι, η εταιρεία επέκτεινε τις κρατήσεις της και σε boutique ξενοδοχεία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε την εξαγορά της HotelTonight, διεισδύοντας ακόμα περισσότερο στην ξενοδοχειακή αγορά.

Τα ξενοδοχεία πράγματι ανταγωνίζονται την Airbnb για τους ίδιους πελάτες. Σύμφωνα με την Second Measure, το 12% των πελατών των μεγάλων ξενοδοχείων*, έκαναν πέρυσι κρατήσεις και μέσω Airbnb. Το 2013 το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις το 1%.

Από τις συνολικές δαπάνες των Αμερικανών σε καταλύματα πέρυσι, η Airbnb απορρόφησε περίπου το 20%, σύμφωνα με τη Second Measure. H HomeAway**, ο ανταγωνιστής της που ανήκει στην Expedia, απορρόφησε το 11%.

Πρόκειται για πραγματικά εντυπωσιακά νούμερα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τζίρος της Αμερικανικής αγοράς ανέρχεται σε 200 δισ. δολάρια ετησίως! Και να σημειωθεί ότι η Airbnb λογίζει ως έσοδα μόνο την προμήθεια που παίρνει από ενοικιαστές και ιδιοκτήτες και όχι όλο το ποσό της κράτησης που οι ενοικιαστές ξοδεύουν. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικό μοντέλο εσόδων από αυτό των ξενοδοχείων, τα οποία υπολογίζουν μεν όλο το ποσό, έχουν όμως πολύ υψηλότερα έξοδα, και σε ό,τι αφορά την επένδυση και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της μονάδας.

Και business travel

Τα στοιχεία της Second Measure αφορούν τις προσωπικές κάρτες των Αμερικανών, οπότε δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από τουρίστες εκτός ΗΠΑ αλλά airbnb in mobile screenκαι οι ταξιδιωτικές δαπάνες των εταιρειών. Οι business travelers προτιμούν περισσότερο τα ξενοδοχεία ενώ τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα από ό,τι οι ταξιδιώτες αναψυχής. Οπότε η ενσωμάτωση τέτοιων στοιχείων θα ενίσχυε περισσότερο τα ξενοδοχεία.

Ωστόσο η Airbnb επιχειρεί να κερδίσει έδαφος και στο business travel. Στο Airbnb for Work περιλαμβάνει ιδιοκτησίες υψηλής ποιότητας που διαθέτουν ξενοδοχειακά amenities και αυτόματα check-in. Η ίδια δηλώνει ότι εξυπηρετεί περίπου 400.000 business travelers, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της για πιο σύντομης διάρκειας ταξίδια. Ο μέσος χρόνος διαμονής στο Airbnb for Work είναι πέντε ημέρες, από έξι που ήταν πέρυσι. Ο ταχύτατα αυξανόμενος κλάδος των επαγγελματικών ταξιδιών αφορά τρεις ή περισσότερες διανυκτερεύσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Airbnb έφερε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

* Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αλυσίδες InterContinental Hotels Group, Hilton Worldwide, Marriott International, Starwood, Choice Hotels, Wyndham Hotel Group, La Quinta, Hyatt και όλες τις θυγατρικές τους μάρκες.

** Τα έσοδα της HomeAway περιλαμβάνουν και την VRBO και την vacationrentals.com

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend