Οι αφίξεις τουριστών που διαμένουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη, το 2018, άγγιξαν τις 127.000. Αυτό ανέφερε ο Giulio Del Balzo, Public Policy Associate, Airbnb Italy, Greece and Croatia κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Τουρισμού. Το συνέδριο με θέμα: «Τουρισμός: το μοντέλο του μέλλοντος» διοργάνωσαν τα 5 διμερή Επιμελητήρια, το Ελληνο-Αμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι.Βελλίδης”.
Στην ενότητα για την οικονομία διαμοιρασμού, μετείχαν ως ομιλητές οι: Giulio Del Balzo, Public Policy Associate, Airbnb Italy, Greece and Croatia, ο κ. Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης, Accout Manager, Booking.com, η κα. Έλενα Βαρελα, Partner Smartbnb και ο Χαράλαμπος Καρίμαλης, Πρόεδρος Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
1.600 ενεργοί οικοδεσπότες στη Θεσσαλονίκη
O κ. Giulio Del Balzo, υποστήριξε ότι μέσω της του είδους ο ταξιδιώτης βιώνει μια διαφορετική εμπειρία. Του δίνεται η δυνατότητα να ζήσει σαν ντόπιος και για λίγες μέρες να νιώσει σαν κάτοικος του προορισμού που επισκέπτεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στη Θεσσαλονίκη είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα του AirBnB 2.200 καταλύματα, ενώ οι ενεργοί “οικοδεσπότες” στην πόλη υπολογίζεται πως είναι 1.600. Μόνο το 2018 οι αφίξεις αγγίζουν τις 127.000, με μέσο όρο διαμονής 3,4 μέρες.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης ανέφερε ότι: «Στο εγγύς μέλλον, ο αυτοματισμός και ο ρομποτισμός θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Πραγματικοί άνθρωποι θα αντικατασταθούν από τεχνολογίες διεπαφής πελατών, με οργανική μορφή και φυσική επεξεργασία γλωσσών, που θα προσομοιώνουν αποτελεσματικά την ανθρώπινη επικοινωνία. Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες εκτιμούν την ταχύτητα και την ευκολία που φέρνει η σύγχρονη τεχνολογία. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι η ανθρώπινη επαφή που τελικά μετατρέπει μια καλή εμπειρία ταξιδιώτη σε σπουδαία».
Ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης τάχθηκε υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης και παρέθεσε στοιχεία για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα. “Για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018, με βάση τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τερμάτισε δεύτερη, μετά την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σημειώνοντας αύξηση 20,3% σε σχέση με το 2017. Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 16% σε σχέση με το 2017. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε τη θεαματική αύξηση της τάξεως του 45,3%, από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος”.