• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Τι είδαμε στην ITB: Τα μηνύματα για τη σεζόν και οι τάσεις της αγοράς

Θετικά φαίνεται να είναι τελικά τα μηνύματα που δόθηκαν στην ελληνική αγορά κατά την ITB του Βερολίνου. Παρά τη διστακτική στάση που διατηρούσαν οι τουριστικοί επιχειρηματίες, η μέχρι τώρα πορεία των κρατήσεων δείχνει ότι η σεζόν θα κλείσει σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι.

Από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε τόσο η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά όσο και οι φορείς των ξενοδόχων και οι υπεύθυνοι των Περιφερειών, φαίνεται ότι οι αφίξεις Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα θα κινηθούν και φέτος ανοδικά. Η μεγαλύτερη αγορά τουριστών για τη χώρα μας εκδηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον για τους αγαπημένους της προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Κως). Από την άλλη, η Βόρεια Ελλάδα, φέτος θα στηριχθεί περισσότερο στη ζήτηση από τις Βαλκανικές χώρες.

Η Υπ. Τουρισμού Έ. Κουντουρά με τον CEO της TUI F.Joussen

Η Υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Γερμανίας (DRV), της TUI, του Thomas Cook αλλά και με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών. Όλοι μετέφεραν τη θετική εικόνα στην εξέλιξη των κρατήσεων από τη Γερμανία και με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται νέα αύξηση στα επίπεδα του 3% το 2019. Στις συναντήσεις εξετάστηκαν επιπλέον οι δυνατότητες συνεργασίας για την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και νέων θεματικών προϊόντων στη γερμανική αγορά.

Οι τιμές των πακέτων φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν σε μια μικρή διόρθωση. Προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών, επεκτείνεται η περίοδος των προκρατήσεων που παρέχονται εκπτώσεις.

Ο CEO της TUI Fritz Joussen επεσήμανε ότι οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες, αν και η Ισπανία δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από τη Βρετανία, και αυτές εξελίσσονται ομαλά παρά του ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το Brexit. Ωστόσο η ΕΕ φαίνεται να έχει προβλέψει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και έχει διασφαλίσει ότι οι αεροπορικές συνδέσεις θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Μεσόγειο και Αυστρία επιλέγουν οι Γερμανοί

Θάλασσα και βουνό επιλέγουν για τις διακοπές τους οι Γερμανοί, τόσο εντός της χώρας τους όσο και εκτός. Οι μεσογειακές χώρες αλλά και η Αυστρία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις προτίμησης των Γερμανών τουριστών και φέτος. Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίηση η ομάδα έρευνας Vacation and Travel Research (FUR) και τα κύρια αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ITB Berlin, πάνω από το 70% των Γερμανών προγραμματίζουν και φέτος ένα ή περισσότερα ταξίδια διακοπών και μόνο ένα 11% είναι βέβαιο ότι δεν θα ταξιδέψουν.

Πέρυσι οι Γερμανοί πραγματοποίησαν πάνω από 90 εκατ. ταξίδια, για τα οποία δαπάνησαν σχεδόν 95 δις. ευρώ.

Η Ισπανία παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις τους για το καλοκαίρι, με την Ελλάδα να φιγουράρει λίγο πιο κάτω. Από την άλλη, τους χειμερινούς μήνες στρέφονται προς την Αυστρία.

Δυναμική η παρουσία της Ελλάδας

Η Ελλάδα και ο ΕΟΤ είχαν δυναμική παρουσία με το μεγαλύτερο περίπτερο στην έκθεση, με ρεκόρ Ελλήνων συνεκθετών και καταγράφηκε σημαντική επισκεψιμότητα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν, ξεχώρισε η επίσημη πρώτη παρουσίαση στο εξωτερικό της νέας τουριστικής καμπάνιας-βίντεο «Oh My Greece! Unlock the Feeling», παραγωγής της Marketing Greece. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Marketing Greece κα Ιωάννα Δρέττα.

Η Υπουργός Τουρισμού χαιρέτισε τη διαχρονική συνεργασία με το ΣΕΤΕ και με τη Marketing Greece. Τόνισε ότι η ταινία θα προωθηθεί από το ευρύ δίκτυο των γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού, σε όλες τις ξένες αγορές.

Ακόμη, στο περίπτερο του ΕΟΤ υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ομόσπονδου Γερμανικού Κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας για την βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον τουρισμό.

Ασφαλής χώρα η Ελλάδα

Στις 20 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για να ταξιδέψει κάποιος, κατατάσσει την Ελλάδα, η έκθεση της IPK International και της ITB, World travel Monitor, η οποία παρουσιάστηκε στην ITB.

Η έκθεση εκτιμά ότι ο διεθνής τουρισμός θα σημειώσει φέτος ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Συνολικά, τα παγκόσμια ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 4% φέτος. Στην πρώτη θέση παραμένει η Ασία-Ειρηνικός, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης (+6%).

Η αντίστοιχη ανάπτυξη στην Αμερική αναμένεται να φθάσει το 5% και στην Ευρώπη το 3%, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 2018.

Χρήσιμα συμπεράσματα από τις συνεδριακές εκδηλώσεις

Στις φετινές συνεδριακές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ITB Berlin, κυριάρχησαν:

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend