• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Επιτροπή για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Δράσεις εξισορρόπησης των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb, προτίθεται υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Όπως αποφασίστηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 20 Φεβρουαρίου, συστήνεται ειδική επιτροπή από τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας ενώ θα συνδράμουν και τα υπόλοιπα υπουργεία που εμπλέκονται, προκειμένου να μελετηθεί αναλυτικά το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η άποψη των Συλλόγων

Σ.Ο.ΔΙΑ.

Ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού βλέπει θετικά την κίνηση της κυβέρνησης να συγκαλέσει επιτροπή με θέμα τα θετικά και τα αρνητικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει δημόσιος διάλογος και συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι προς το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας.
Το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για τους δημόσιους λειτουργούς και σωστά έβαλε στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής τη συζήτηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, από την άλλη θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση λειτούργησε ευεργετικά σε κάποιες γειτονιές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση γειτονιών που ακόμα βρίσκονται παρατημένες.
Ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού αναμένει την συμμετοχή του σε αυτό το διάλογο ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια.

ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.

Ο Σύλλογος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. χαιρετίζει τη συγκεκριμένη απόφαση που πιστεύει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να σχεδιαστεί επιτέλους μια κοινωνική στεγαστική πολιτική που θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται από την αρχή της οικονομικής κρίσης και όχι λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Καλό βέβαια θα ήταν, στην συγκεκριμένη επιτροπή να έχουμε και εμείς λόγο για να συμβάλλουμε με την εμπειρία μας και τις προτάσεις μας για εξεύρεση λύσεων.

Εδώ και πολύ καιρό, αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη ξεκινήσει αντίστοιχα προγράμματα κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής, αξιοποιώντας εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια μετατρέποντάς τα σε διαμερίσματα για οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα ακριβά ενοίκια. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και στην Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα.

Επίσης ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου θα βοηθούσε πολύ όσους επιβεβαιωμένα έχουν πρόβλημα εύρεσης κατοικίας λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Για να δοθούν όμως λύσεις, θα πρέπει να καταγραφεί σωστά και με αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα το φαινόμενο και όχι να δαιμονοποιείται η βραχυχρόνια μίσθωση σαν την μοναδική αιτία για κάθε στεγαστικό πρόβλημα.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οι περιοχές της Αθήνας με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι μόνο όσες βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο. Οικιστικές περιοχές σε απόσταση από το κέντρο δεν έχουν επηρεαστεί και δεν έχουν αύξηση στα ενοίκια εδώ και μια δεκαετία, από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Δεν κατανοούμε γιατί ξαφνικά όλοι επιθυμούν να κατοικήσουν στο κέντρο που, πριν την βραχυχρόνια μίσθωση, ήταν ερειπωμένο και ξεχασμένο στην μοίρα του και έρμαιο των ναρκομανών και των διαφόρων συμμοριών. Επίσης γιατί όλοι επιθυμούν να κατοικήσουν σε ανακαινισμένα διαμερίσματα που, με κόπο και χρέη έχουν επιδιορθωθεί και ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, μετά από την επί χρόνια κακοποίηση που υπέστησαν από κακοπληρωτές ενοικιαστές, που εξαφανίστηκαν μέσα στην νύχτα αφήνοντας πίσω τους απλήρωτα ενοίκια και κοινόχρηστα.

Επίσης δεν κατανοούμε την επιθυμία των φοιτητών να μην συγκατοικούν με άλλους φοιτητές, όπως γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για οικονομία στα ενοίκια και στα κοινά έξοδα.

Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και όχι υπό την πίεση συμφερόντων μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες τουριστικές τάσεις που έχουν γυρίσει την πλάτη στο τυπικό ξενοδοχειακό δωμάτιο. Οι τουρίστες του 21ου αιώνα αναζητούν εμπειρίες που μόνο η τοπική παραδοσιακή γειτονιά και το “live like a local” μπορεί να τους προσφέρει.

Ο σύλλογος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. θα είναι στην διάθεση κάθε φορέα η οργανισμού που επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί μας για εξεύρεση λύσεων, έτσι ώστε να κάνουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση μοχλό ανάπτυξης για τον τουριστικό κλάδο που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend