Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική επέκταση του προγράμματος Golden Visa, προσθέτοντας τη δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής μέσω επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups). Η κίνηση αυτή έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντας σε επενδυτές εκτός ΕΕ να αποκτήσουν το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα μέσω αυτής της νέας κατηγορίας επενδύσεων. Ταυτόχρονα επιχειρεί να αποσυνδέσει την Golden Visa με τις επενδύσεις σε ακίνητα, κάτι που έχει συμβάλει στο στεγαστικό πρόβλημα και την άνοδο των τιμών των ενοικίων.
Το υπάρχον πρόγραμμα
Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα Golden Visa στην Ελλάδα ήταν επικεντρωμένο κυρίως στις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Για να αποκτήσει κάποιος επενδυτής από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης άδεια διαμονής στην Ελλάδα, ήταν υποχρεωμένος να επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο, προσελκύοντας σημαντικά ξένα κεφάλαια στη χώρα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, κυρίως στις αστικές περιοχές και τα τουριστικά κέντρα.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη να διευρύνει το φάσμα των επενδυτικών επιλογών, ώστε να προσελκύσει και άλλους τύπους επενδύσεων, ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν δυνατότητες για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ενσωμάτωση επενδύσεων σε start-ups για Golden Visa
Με τη νέα αυτή επέκταση, το πρόγραμμα Golden Visa θα περιλαμβάνει πλέον και τις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε επενδυτές να ενισχύσουν τις ελληνικές start-ups και να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της χώρας να αναδειχθεί ως κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από 1η Ιανουαρίου 2025, οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν Golden Visa όχι μόνο επενδύοντας σε ακίνητα, αλλά και σε ανερχόμενες και καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Το ύψος της ελάχιστης απαιτούμενης επένδυσης ανέρχεται σε 250.000 ευρώ σε start-ups που είναι καταχωρημένες στο Elevate Greece. Εναλλακτικά, οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν να κατευθύνουν κεφάλαια σε πλαίσια επιχειρηματικού κεφαλαίου, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια μετοχών, εφόσον είναι πρόθυμοι να επενδύσουν πάνω από 500.000 ευρώ.
Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση Golden Visa μέσω επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι ξένοι υπήκοοι πρέπει να αποκτήσουν μετοχές ή κεφάλαιο σε μια νεοφυή επιχείρηση, με τη συμμετοχή του επενδυτή να μην υπερβαίνει το 33% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Επιπλέον, η νεοσύστατη επιχείρηση πρέπει να δημιουργήσει τουλάχιστον δύο νέες θέσεις εργασίας εντός ενός έτους από την ίδρυσή της και να διατηρήσει τις θέσεις αυτές για τουλάχιστον πέντε έτη.