Πολύ αυξημένη αναμένεται να είναι η έξοδος των Αθηναίων τα επόμενα 24ωρα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κάτι που διαφαίνεται κυρίως από τα ποσοστά των κρατήσεων για τη διαμονή τους.
Οι πληρότητες στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν χτυπήσει κόκκινο τόσο στα κοντινά νησιά αλλά και στους ηπειρωτικούς προορισμούς τους οποίους οι εκδρομείς επιλέγουν κυρίως με σκοπό να αποφύγουν τα έξοδα στα ναύλα.
Τα κοντινά νησιά βουλιάζουν
Παρά το γεγονός ότι ένα ταξίδι με καράβι επιβαρύνεται και με τα «τσιμπημένα» έξοδα μετακίνησης αυτό δεν φαίνεται να εμπόδισε εκείνους που ήθελαν να περάσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ενδεικτικό είναι πως η Ύδρα, στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης εμφανίζει προκρατήσεις που φτάνουν το 94%, η Κύθνος το 86% και η Αίγινα το 84%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου, E-Real Estates.
Λίγο χαμηλότερα, στο 76% είναι οι πληρότητες στις Σπέτσες ενώ στην Κέα στο 78%.
Πολύ υψηλά στις κρατήσεις τους είναι και τα κυκλαδονήσια. Η Νάξος, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις διακοπές του καλοκαιριού, τελικά επιλέχθηκε και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καθώς εμφανίζει ποσοστά πληρότητας, της τάξης του 91%, ενώ Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος, 70%, 79% και 69% αντίστοιχα.
Δεν πάνε μόνο σε νησιά
Σε κάθε περίπτωση οι ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν την τιμητική τους καθώς πολλοί επιλέγουν να αποφύγουν τον βραχνά των εισιτήριων.
Έτσι, σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους προορισμούς, οι ταξιδιώτες επιλέγουν, κατά κύριο λόγο, ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από την κατοικία τους. Πρώτη στις επιλογές με πληρότητες 93% έχει η Μονεμβασιά ενώ 80% έχει το Ξυλόκαστρο όπως και η Καλαμάτα. Το 75% φτάνουν οι προκρατήσεις στο Κιάτο και το 72% αγγίζουν οι κρατήσεις στη Ναυπακτία αλλά και στην Ανατολική Μάνη. Περίπου 70% φτάνουν οι κρατήσεις στον Ωρωπό.
Πάντως φαίνεται να έχει φτάσει ήδη η πληρότητα σε πολλούς προορισμούς στο 100%. «Στην ηπειρωτική Ελλάδα το ποσοστό προ-κρατήσεων είναι άνω του 70% και σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα αγγίξει ακόμη και το 100% στους όμορους νομούς της Αττικής» σημειώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας. Υπογραμμίζει πάντων ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα και κατοικίες σε πολλούς προορισμούς είναι περιορισμένη, ενώ «το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων».