Αν και η αρχή του έτους αποτελεί παραδοσιακά την περίοδο με τη λιγότερη τουριστική κίνηση, τα καταλύματα τύπου Airbnb στην Ελλάδα σημείωσαν υψηλό ρυθμό αύξησης της ζήτησης τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, τον Φεβρουάριο 2024, η Νορβηγία (+40,7%), η Αυστρία (+39%) και η Ελλάδα (28%) παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης για Airbnb.
Όσον αφορά την προσφορά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν στη Σουηδία (+32,1%), στην Πολωνία (+34,7%) και στη Νορβηγία (+51,3%), υποδηλώνοντας την προθυμία των οικοδεσποτών να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κροατία, η οποία σημείωσε την υψηλότερη άνοδο της ADR (23,9%), παρά τη σημαντική μείωση των διαθέσιμων καταχωρήσεων (-17,7%). Η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει πολύ μειωμένη ζήτηση σε σύγκριση με πέρυσι (- 55,6%).
Οι πληρότητες
Δώδεκα από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν μείωση πληρότητας σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, καθώς οι διαθέσιμες καταχωρήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις κρατήσεις. Τις χαμηλότερες επιδόσεις είχαν η Κροατία (-28,5%) και η Δανία (-26,7%), όπου και οι δύο είδαν την πληρότητα να μειώνεται περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα η πληρότητα των καταλυμάτων τύπου Airbnb ήταν μειωμένη κατά σχεδόν 6,5% σε σύγκριση με πέρυσι.
Τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο είχαν το Βέλγιο (+6,9%), η Ολλανδία (+8,6%) και η Αυστρία (+15,8%). Και στις τρεις χώρες, η ισχυρή πληρότητα τον Φεβρουάριο οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της προσφοράς σε ετήσια βάση. Στην Αυστρία, η αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση (+39%) ήταν υπερδιπλάσια της αύξηση της προσφοράς σε ετήσια βάση (+18,3%).
Η ζήτηση για τους επόμενους έξι μήνες
Οι τάσεις του ρυθμού ζήτησης υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη και η δυναμική στον ευρωπαϊκό κλάδο βραχυχρόνιων μισθώσεων πρόκειται να συνεχιστούν τους επόμενους έξι μήνες. Από τις 11 Μαρτίου, η Ευρώπη σημειώνει ρεκόρ ζήτησης για τους επόμενους έξι μήνες, με άνοδο 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019.
Ο Μάιος ήταν ο μήνας που ξεχώρισε, με τις κρατήσεις διανυκτερεύσεων να σημειώνουν ρυθμό 42,6% υψηλότερο από το 2019 και 42,5% υψηλότερα από το 2022. Ο Μάιος θεωρείται συνήθως λιγότερο πολυάσχολος μήνας για τον τουρισμό μετά τις διακοπές του Πάσχα. Αυτό σηματοδοτεί ότι τα ταξίδια πλέον επεκτείνονται πέρα από τις περιόδους αιχμής.
Ωστόσο οι ταξιδιώτες παραμένουν πρόθυμοι να «κλειδώσουν» τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Όσον αφορά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν κατά 32,3%, 33,7% και 34,9% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.
Μια πιο προσεκτική εξέταση των 20 κορυφαίων χωρών στην Ευρώπη αποκαλύπτει παρόμοιες τάσεις στις διανυκτερεύσεις που έχουν κρατηθεί. Τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για διανυκτερεύσεις τον Μάιο σημείωσαν η Αυστρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Φινλανδία. Επιπλέον, όλες εκτός από μία από τις 20 κορυφαίες χώρες (Δανία) έτειναν προς διψήφια αύξηση στις συνολικές διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου. Η Πολωνία, η Αυστρία και η Ιταλία ήταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη, με τις συνολικές κρατήσεις διανυκτερεύσεων τους επόμενους έξι μήνες να αυξάνονται κατά 65,6%, 58,6% και 50,0% αντίστοιχα.
Αυτές οι τάσεις στέλνουν θετικά μηνύματα για τον ευρωπαϊκό κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι ταξιδιώτες να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση διαφορετικών πόλεων και τοποθεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.