• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η Αθήνα τρίτη φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης για τους ψηφιακούς νομάδες

Αθήνα ψηφιακούς νομάδες

Τα κόστη ζωής για τους ψηφιακούς νομάδες στις 27 πρωτεύουσες της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ αυτών και την Αθήνα

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για πολλούς και για πολλούς λόγους, όπως οι καλύτερες αμοιβές, η επαφή και γνωριμία με διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς, η επιθυμία για καθαρό αέρα στη θάλασσα ή στην ύπαιθρο, κ.ά.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι ψηφιακοί νομάδες να γνωρίζουν τα κόστη στις 27 πρωτεύουσες της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι και οι πιο δημοφιλείς προορισμοί.

Αυτό ακριβώς ερεύνησε η Neobank Bunq και ιδού ένα σημαντικό εύρημα για τη χώρα μας: Η Αθήνα είναι η τρίτη φθηνότερη πόλη στην ΕΕ για τους ψηφιακούς νομάδες, υπολογίζοντας τα κόστη ενοικίων, γραφείων, δημοσίων συγκοινωνιών, ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου.

Ακριβότερη πόλη αναδείχθηκε το Λονδίνο και φθηνότερη το Βουκουρέστι.

Ειδικότερα:

** Οι ψηφιακοί νομάδες στο Λονδίνο και το Δουβλίνο επιβαρύνονται με το υψηλότερο κόστος ζωής, με μέσο κόστος περίπου 3.258 και 2.908 ευρώ το μήνα, αντίστοιχα.

** Το Βουκουρέστι είναι η φτηνότερη πόλη της Ευρώπης για τους ψηφιακούς νομάδες, με μέσο κόστος τα 935 ευρώ το μήνα. Όπως προαναφέρθηκε υπολογίζονται το ενοίκιο, η δημόσια συγκοινωνία, το ίντερνετ και άλλα βασικά έξοδα.

** Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στο Βουκουρέστι κοστίζει μόνο 417 ευρώ. Η Βουδαπέστη έρχεται στη δεύτερη θέση με κόστος ζωής άνω των 1.091 ευρώ. Όσοι αναζητούν έναν ηλιόλουστο προορισμό, η Αθήνα είναι η τρίτη φθηνότερη πόλη, όπου οι μη κάτοικοι πληρώνουν περίπου 1.191 ευρώ το μήνα.

** Οι ψηφιακοί νομάδες, όπως και οι κάτοικοι, που δεν έχουν δικό τους σπίτι, πληρώνουν στο Λονδίνο τρεις φορές περισσότερα από ό,τι στο Βουκουρέστι. Το κόστος ζωής στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για χώρους συνεργασίας, φτάνει τα 3.258 ευρώ. Ακόμη και οι εργαζόμενοι που δεν χρησιμοποιούν χώρους συνεργασίας πρέπει να πληρώνουν τα περισσότερα στην Αγγλία, με 3.014 ευρώ το μήνα.

** Εντός της ΕΕ, στο Δουβλίνο, την Πόλη του Λουξεμβούργου και την Κοπεγχάγη το κόστος ζωής φτάνει τα 2.908 ευρώ, 2.544 ευρώ και 2.482 ευρώ, αντίστοιχα.

** Μεταξύ των ψηφιακών νομάδων, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Παρίσι είναι οι πιο δημοφιλείς πρωτεύουσες της ΕΕ. Ωστόσο, αυτοί οι προορισμοί είναι επίσης από τους πιο ακριβούς. Ο προϋπολογισμός των 2.368 ευρώ απαιτείται για να τα βγάλουν πέρα στο Άμστερνταμ και ακολουθεί το Βερολίνο με 2.150 ευρώ. Στο Παρίσι, οι ψηφιακοί νομάδες αντιμετωπίζουν κόστος που φτάνει τα 2.140 ευρώ.

Το κόστος ενός γραφείου

Για χώρο εργασίας, είτε αυτός αφορά ένα πλήρως εξοπλισμένο ιδιωτικό γραφείο είτε έναν κοινόχρηστο χώρο εργασίας, οι ψηφιακοί νομάδες πρέπει να πληρώσουν περίπου 400 ευρώ στο Λουξεμβούργο και περίπου 320 ευρώ στο Δουβλίνο και την Κοπεγχάγη.

Στο Λονδίνο ο χώρος εργασίας έχει κόστος 244 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τέτοιους εργασιακούς χώρους είναι 213 ευρώ.

Το Βουκουρέστι ξεχωρίζει όχι μόνο για το χαμηλότερο συνολικό κόστος αλλά και για την προσφορά προσιτών τιμών τόσο για κοινόχρηστους όσο και για ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι από το εξωτερικό πληρώνουν περίπου 132 ευρώ στη ρουμανική πρωτεύουσα. Η Βαρσοβία και το Ταλίν εξασφάλισαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στη σύγκριση των πρωτευουσών της ΕΕ, με τιμές 138 ευρώ και 140 ευρώ.

Στο Λουξεμβούργο, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι δωρεάν

Το Λουξεμβούργο είναι γνωστό για το υψηλό κόστος ζωής για τους ψηφιακούς νομάδες, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, η πόλη έχει μερικά πλεονεκτήματα που “χαμηλώνουν¨ το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, το 2020 καταργήθηκαν όλοι οι ναύλοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι επισκέπτες στην Πράγα πληρώνουν ελαφρώς κάτω από 21 ευρώ για μηνιαίο εισιτήριο, ενώ εκείνοι στη Βαρσοβία πληρώνουν 25 ευρώ. Με το εισιτήριο στα 49 ευρώ, το Βερολίνο πέφτει ακριβώς στον μέσο όρο της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, το Λονδίνο έχει ιδιαίτερα ακριβά εισιτήρια στα δημόσια μέσα μεταφοράς, με το μηναίο εισιτήριο για τις ζώνες 1 και 2 να κοστίζει 180,94 ευρώ για ενήλικες. Ακολουθούν το Δουβλίνο, η Κοπεγχάγη και το Παρίσι με υψηλές τιμές εισιτηρίων: 155 ευρώ, 101 ευρώ και 84 ευρώ αντίστοιχα, καθιστώντας την ιρλανδική πρωτεύουσα την πιο ακριβή στην ΕΕ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend