Παρά τις Κασσάνδρες που επιμένουν για χρονικούς περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή τους στην εθνική οικονομία και προχωρά σε αλλαγές με κύριο στόχο την αναβάθμιση του κλάδου και όχι τον αφανισμό του.
Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία του STAMA (Σύνδεσμος Εταιρειών Διαχείρισης Ακινήτων) συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για χρονικό περιορισμό ανά έτος, δηλαδή πόσες μέρες μπορεί ένα ακίνητο να ενοικιάζεται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγή καταστατικών σε πολυκατοικίες στην κατεύθυνση της απαγόρευσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή ΦΠΑ στους ιδιώτες.
Αντίθετα, στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει ανέπαφο το εισόδημα των ιδιωτών που νοικιάζουν με βραχυχρόνια μίσθωση έως δύο ακίνητα.
Όσοι όμως διαθέτουν από τρία ακίνητα και πάνω, αυτοί θα πρέπει είτε να συστήσουν εταιρεία είτε να παραχωρήσουν τη διαχείριση των ακινήτων τους σε εταιρεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι όσοι επί της ουσίας ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στη βραχυχρόνια μίσθωση, να τους ωθήσουν να λειτουργούν με επαγγελματικό τρόπο. Έτσι, με τη νομοθετική ρύθμιση, θεσμοθετείται ο κλάδος των εταιρειών διαχείρισης βραχυχρόνιας μίσθωσης (property managers).
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει υπολογίσει ότι 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα προστεθούν επιπλέον στα κρατικά ταμεία, μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών από την αρχή του 2024.
Τι θα περιέχει το νομοσχέδιο
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που θα περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, προβλέπεται:
- Από τρία ακίνητα και πάνω, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συστήσει εταιρεία, οποιασδήποτε νομικής μορφής, και θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ (13%), τέλος διαμονής (1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση) και τέλος παρεπιδημούντων (0,5% του τζίρου).
- Οι ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να παραχωρήσουν τη διαχείριση των ακινήτων τους σε εταιρείες property management, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συστήσουν οι ίδιοι εταιρεία, ακόμα και αν νοικιάζουν με βραχυχρόνια μίσθωση 3+ ακίνητα. Θα συνεχίσουν να φορολογούνται ως ιδιώτες με εισόδημα από ενοίκια.
- Κάθε νομική μορφή θα πληρώνει ΦΠΑ, Φόρο διαμονής και τέλος παρεπιδημούντων, ακόμα και αν διαχειρίζεται 1 ή 2 ακίνητα.
- Το τέλος διαμονής και το τέλος παρεπιδημούντων θα το εισπράττουν οι πλατφόρμες και θα το αποδίδουν στην ΑΑΔΕ.
- Μέσω ειδικής εφαρμογής η ΑΑΔΕ θα αποδίδει τους φόρους αυτούς.
- Οι εταιρείες διαχείρισης θα δικαιούνται ΕΣΠΑ και θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».
- Η Βραχυχρόνια Μίσθωση παραμένει αστική μίσθωση.
Οι εκπρόσωποι του STAMA έθεσαν επίσης στον κ. Θεοχάρη τους προβληματισμούς τους σε ό,τι αφορά τον ορισμό της βραχυχρόνιας ως μίσθωση μέγιστης διάρκειας 60 ημερών, αναφέροντας τα προσκόμματα που δημιουργεί σε ό,τι αφορά τις μεσοχρόνιες μισθώσεις, τις οποίες αξιοποιούν -μεταξύ άλλων- οι digital nomads. Ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεγαλώσει αυτή η χρονική διάρκεια που αφορά τον ορισμό μιας μίσθωσης ως βραχυχρόνια.
Τέλος, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι στα σχέδια των φορολογικών αρχών είναι η κατάργηση των δηλώσεων κρατήσεων στην ΑΑΔΕ, αλλά δεν είναι κάτι που πρόκειται να γίνει άμεσα.
Οι αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβουλίο την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει 15ήμερη διαβούλευση, στην οποία θα κληθεί να συμμετέχει και ο STAMA. Έτσι ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Διαχείρισης Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης αναγνωρίζεται στην πράξη από την κυβέρνηση ως επίσημος συνομιλητής σε ό,τι αφορά τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.