Η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκε κατά 19,7% έναντι του 2022 και κατά 4,1% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA.
Ωστόσο, το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι αυτή η διαπίστωση. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη γηραιά ήπειρο βλέπει μια αυξανόμενη προτίμηση για μεγαλύτερα ακίνητα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,1% τον Σεπτέμβριο έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι για ακίνητα τεσσάρων υπνοδωματίων και κατά 7,7% για τα ακίνητα πέντε υπνοδωματίων.
Αντίθετα, τα ακίνητα ενός υπνοδωματίου (+0,3%), δύο υπνοδωματίων (+1,5%) και τριών υπνοδωματίων (+2,1%) κατέγραψαν “διακριτική” αύξηση.
Συγκρίνοντας, εξάλλου, τις επιδόσεις σε όλες τις βαθμίδες τιμών στην Ευρώπη, τα ακίνητα στις υψηλές και χαμηλές τιμές έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας φέτος, ενώ η πληρότητα για ακίνητα μεσαίας κατηγορίας έχει μείνει πίσω. Τον Σεπτέμβριο, τα οικονομικά και πολυτελή ακίνητα παρουσίασαν αύξηση 2,4% και 2,9% στην πληρότητα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την AirDNA. Τα οικονομικά (+1,9%), τα μεσαίας κλίμακας (+1,6%) και τα πολυτελή ακίνητα (1,8%) παρουσίασαν μικρότερη ανάπτυξη.
Οι επιδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο με μια ματιά
** Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 14,2% σε ετήσια βάση και 2,3% πάνω από το 2019
** Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 19,7% σε ετήσια βάση, 4,1% σε σύγκριση με το 2019
** Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση και 41,5% σε σύγκριση με το 2019
** Τα έσοδα αυξήθηκαν 39% σε ετήσια βάση και 47,2% από το 2019
** Η πληρότητα αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε 0,1% σε σύγκριση με το 2019
**Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 41,6% από το 2019
Μαζί με την έντονη αύξηση της ζήτησης που καταγράφει η AirDNA τον Σεπτέμβριο, οι κρατήσεις για μελλοντικές διαμονές σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν επίσης κατά 22,6% ετησίως, καθώς οι ταξιδιώτες άρχισαν να κάνουν κράτηση για τις διακοπές και τα χειμερινά τους ταξίδια.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ισχυρή αύξηση των μισθών και ο μειούμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη συνεχίζουν να δίνουν στους ταξιδιώτες την αυτοπεποίθηση να κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους. Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 5,2% τον Αύγουστο σε περίπου 4,3% τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατηρεί τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη για το τελευταίο τρίμηνο αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους
Μετά από εννέα μήνες ρεκόρ αύξησης της ζήτησης, η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κλείσει τη χρονιά με θετικό πρόσημο και στο τελευταίο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 11 Οκτωβρίου και εντεύθεν, η ζήτηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είναι 17% υψηλότερη από πέρυσι.
Για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, εξάλλου, υπάρχουν 18% περισσότερες διανυκτερεύσεις στα βιβλία για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης κρατήσεων έχουν, σε σύγκριση με πέρυσι, η Νορβηγία (+41%), η Τσεχία (+33%) και η Πολωνία (+31%). Η ζήτηση και στις τρεις χώρες επιταχύνεται περισσότερο από 30% υψηλότερα από πέρυσι. Οι χώρες που υστερούν σε διανυκτερεύσεις για κρατήσεις μέχρι το τέλος του έτους είναι η Κροατία (+1% ), η Ελλάδα (+5%) και η Ελβετία (+6%).
Για τα Χριστούγεννα, τη μεγαλύτερη ζήτηση, σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν η Κρακοβία (+73%), η Πράγα (+68%) και η Βιέννη (+61% ).