Μέσα στον Σεπτέμβρη η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως αναφέρει το επιχειρησιακό της σχέδιο. Βέβαια οι φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία ίσως αναβάλλουν για λίγο τους ελέγχους, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του powergame.gr.
Πάντως, βάσει προγράμματος, τον Δεκέμβρη θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος, σε συνεργασία με τις πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, Vrbo) προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δεν διαθέτουν ή δεν έχουν καταχωρίσει το ΑΜΑ.
Σε ό,τι αφορά όσους μισθώνουν τα ακίνητά τους με απευθείας κρατήσεις, εκτός πλατφορμών, δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο. Η ΑΑΔΕ θα κάνει ελέγχους στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, που υποχρεούνται να υποβάλλουν για αυτές τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι οικοδεσπότες αυτοί -εφόσον δεν έχουν καταχωρημένα τα ακίνητα σε πλατφόρμες, δεν έχουν υποχρέωση έκδοση ΑΜΑ.
Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ.
Αναμόρφωση του νομικού πλαισίου
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της οικονομικής ιστοσελίδας είναι το γεγονός ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ αναφέρεται και η σύνταξη σχεδίου τροποποίησης της απόφασης (ΠΟΛ. 1187/2017) για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, μέχρι 30/11/2023.
Οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις επρόκειτο να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου. Αλλά η τραγική κατάσταση στη Θεσσαλία, η οποία τον οδήγησε να αναβάλει την επίσκεψή του στη ΔΕΘ για το ερχόμενο σαββατοκύριακο, δεν εγγυάται ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παραμένουν στις προτεραιότητές του.
Έχουν ήδη ακουστεί πολλά για τις πιθανές τροποποιήσεις που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Το βασικό σημείο είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των μικρών ιδιοκτητών που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες και των ιδιοκτητών που νοικιάζουν μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων. Αυτό που διαρρέεται είναι ότι οι «μεγάλοι» θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία και να φορολογούνται ως επιχειρήσεις.
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των διαχειριστών έχουν ήδη νομική υπόσταση ως επιχειρήσεις, καθώς δεν θα τους συνέφερε οικονομικά να λειτουργήσουν αλλιώς. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, οι επιχειρήσεις καταχωρούν έξοδα -εκτός από έσοδα- κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν ως ιδιώτες.
Πάντως, το στοιχείο που απασχολεί περισσότερο τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί. Είτε χρονικοί είτε ποσοτικοί.
Οι ξενοδόχοι πιέζουν το υπουργείο Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση. Το υπουργείο Οικονομικών όμως – το οποίο έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία- εξετάζει και άλλες παραμέτρους. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να λάβει μέτρα που θα εξωθήσουν πολλούς διαχειριστές ακινήτων στον δρόμο της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, φρόντισε να διευκρινίσει ότι αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση δεν είναι η αύξηση της φορολογίας στα Airbnb αλλά η συμμόρφωση όλων των πλατφορμών που πουλούν υπηρεσίες, ώστε να δίνουν στοιχεία στον φορολογικό μηχανισμό του κράτους.