Μεγάλη άνοδο εμφανίζουν οι κρατήσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση για το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της AirDNA, με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.
Οι κρατήσεις που έγιναν κατά το α’ 4μήνο του έτους για το διάστημα από Μάιο έως Οκτώβριο είναι αυξημένες κατά 42%, σε σύγκριση με πέρυσι.
Με το ποσοστό αυτό, η Ελλάδα έρχεται τρίτη στην Ευρώπη σε ρυθμούς αύξησης, με την Πολωνία και την Αυστρία να προηγούνται με αυξήσεις 63% και 48% αντίστοιχα.
Το ρεκόρ του Απριλίου στην Ελλάδα
Tον Απρίλιο, εξάλλου, η ζήτηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 31,7% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε πολύ λιγότερο, κατά 13,2%. Αυτή η διαφορά ώθησε σε αύξηση της πληρότητας κατά 9,2%. Το ποσοστό πληρότητας τον Απρίλιο έφτασε στη χώρα μας στο 52,3%, με 949.700 διανυκτερεύσεις σε 104.000 διαθέσιμα ακίνητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αυτό το μήνα. Η μέση ημερήσια τιμή ήταν 186,45 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,6% σε σχέση με πέρυσι.
Επέκταση της σεζόν
Τα στοιχεία των κρατήσεων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο δείχνουν επέκταση της σεζόν στην Ευρώπη. Οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου καταγράφουν αύξηση πάνω από 50% σε ετήσια βάση στις 16 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες. Προηγούνται η Πολωνία και η Κροατία που σημειώνουν τριψήφια ανάπτυξη 151% και 113% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων μέχρι τώρα για τον Οκτώβριο, επίσης, είναι πάνω από 50% για 11 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τσεχία να πρωτοστατούν με αύξηση 80%, 70% και 65% σε ετήσια βάση.
Οι επισκέπτες θέλουν να ταξιδέψουν πέρα από το καλοκαίρι και η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ διανυκτερεύσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση αυτό το φθινόπωρο, σημειώνει η AirDNA.
Οι θερινές κρατήσεις στην Ευρώπη
Από την 1η Μαΐου, οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις συνολικά στην Ευρώπη είναι 29% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022. Οι κρατήσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση συνεχίζουν να έχουν μεγάλη δυναμική το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς η ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη επιταχύνεται.
Για τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 23%, 26% και 30% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Ο ρυθμός αύξησης του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου σημειώνει την υψηλότερη άνοδο, καθώς οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις είναι +70% και +49% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.
Η Ευρώπη τον Απρίλιο
Οι διακοπές του Πάσχα και ο καλός καιρός έφεραν καλά νέα στους ευρωπαίους οικοδεσπότες βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Απρίλιο του 2023, καθώς οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 26% από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα για αυξήσεις τιμών, ωθώντας τις μέσες ημερήσιες τιμές σε αύξηση κατά 16,4% σε ετήσια βάση.
Παραμένοντας ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) τον Απρίλιο, οι καταχωρίσεις καταλυμάτων αυξήθηκαν 14,9% σε ετήσια βάση, υστερώντας σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης και ωθώντας τα ποσοστά πληρότητας σε άνοδο 4,2%.
Με μια ματιά, οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά STR τον Απρίλιο του 2023:
** Τα έσοδα αυξήθηκαν 46,7% σε ετήσια βάση και κατά 81,5% σε σύγκριση με το 2019.
** Οι διαθέσιμες λίστες καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης παρέμειναν λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) και αυξήθηκαν κατά 14,9% σε ετήσια βάση.
** Η συνολική ζήτηση (διανυκτερεύσεις) αυξήθηκε 26% σε ετήσια βάση και 26,4% από το 2019.
** Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2022 και 6,9% σε σύγκριση με το 2019.
** Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,4% σε ετήσια βάση.
** Το RevPAR αυξήθηκε κατά 21,3% σε ετήσια βάση και 52,5% έναντι του 2019.
Οι top 20 αγορές- επιδόσεις Απριλίου
Στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, η προσφορά έχει επιστρέψει σε γενικές γραμμές στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι.
Η αύξηση της προσφοράς ήταν πιο αδύναμη στην Κροατία και τη Δανία, όπου η αύξηση της ζήτησης ήταν επίσης ελάχιστη (1% ετησίως στην Κροατία) ή ακόμη και αρνητική (-5% ετησίως στη Δανία), οδηγώντας στη μείωση της πληρότητας που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή και οι δύο χώρες.
Με τη Δανία να αποτελεί την εξαίρεση, η σκανδιναβική περιοχή σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση της προσφοράς, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να σημειώνουν αύξηση 50%, 37% και 28% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Δυστυχώς για τους φορείς εκμετάλλευσης, η αύξηση της προσφοράς σε αυτές τις τρεις χώρες ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης, προκαλώντας μείωση πληρότητας σχεδόν 5% σε ετήσια βάση για τη Νορβηγία και τη Σουηδία και 7% σε ετήσια βάση για τη Φινλανδία.
Η πληρότητα αυξήθηκε τον Απρίλιο σε 14 από τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η αύξηση της προσφοράς συνεχίζει να υπολείπεται της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές σε όλη την περιοχή. Βλέπουμε τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς στην Ελλάδα και την Αυστρία και, κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας.
Στην Ελλάδα, η ζήτηση τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά αυξήθηκε κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα σε άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση, ενώ στην Αυστρία η ζήτηση αυξήθηκε 29,5% και η προσφορά 11,8%, προκαλώντας αύξηση της πληρότητας κατά 8,8%.
Ζήτηση για αγροτικές περιοχές
Ακολουθώντας την τάση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε αγροτικές περιοχές συνεχίζει να υπερέχει της ζήτησης στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Τον Απρίλιο του 2023, η ζήτηση στις ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούσε να είναι 15% χαμηλότερη από τη ζήτηση το 2019 και η προσφορά ήταν 23% κάτω από το 2019.