Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ποσοστιαία αύξηση διανυκτερεύσεων στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Φεβρουάριο αναδείχθηκε η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας κατέγραψε αύξηση 60% στις διανυκτερεύσεις έναντι του ίδιου μήνα το 2022, μολονότι η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων αυτόν τον μήνα αυξήθηκε κατά 7%.
Ο φετινός Φεβρουάριος, πάντως, ήταν ένας ακόμη μήνας ισχυρής αύξησης της ζήτησης στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Ευρώπη. Η αύξηση των διανυκτερεύσεων ήταν 47,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, 26,6% υψηλότερη από τον ίδιο μήνα του 2022 και 115,9% υψηλότερη από το 2021.
Ο Φεβρουάριος ήταν, εξάλλου, ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας προσφοράς καταλυμάτων που ξεπερνά τα στοιχεία πριν από την πανδημία στην Ευρώπη. Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το 2019 και 13,7% από το 2022. Αύξηση σημειώθηκε και στην πληρότητα κατά 6,9% σε σχέση με το 2019 και κατά 4,9% έναντι 2022.
Επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα ο Φεβρουάριος ήταν συνήθως μήνας χαμηλής ζήτησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη γηραιά ήπειρο. Ως εκ τούτου, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει και του χρόνου. Ίσως, να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που υποστηρίζεται από την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Τα διαθέσιμα ακίνητα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στην Ελλάδα ήταν επίσης 2% περισσότερα από τον Φεβρουάριο του 2019. Η μέση ημερήσια τιμή στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τον αδύναμο Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Οι 20 κορυφαίες χώρες αναζητούν ισορροπημένα επίπεδα πληρότητας
Οι τάσεις της ζήτησης και της προσφοράς βραχυπρόθεσμων ενοικίων στην Ευρώπη διέφεραν μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είναι ιστορικά η λιγότερο πολυάσχολη περίοδος του έτους. Τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πορτογαλία παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης, με ετήσια αύξηση 60%, 52,7% και 44,1% αντίστοιχα, επιδεικνύοντας έντονη όρεξη για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε αυτούς τους προορισμούς. Όσον αφορά την προσφορά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Πολωνία (αύξηση 54,2%, 36,7% και 35,9%, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας την προθυμία των οικοδεσποτών να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Είναι ενδιαφέρον ότι η Κροατία σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη σε ADR (30,8%), παρά τη σημαντική μείωση των διαθέσιμων καταχωρήσεων (-14,1%), υποδηλώνοντας ένα μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς και ευρύτερες οικονομικές πιέσεις, καθώς η ζήτηση στη χώρα αποτυγχάνει να συμβαδίσει με πέρυσι (- 23.
Οι διαφορές στις top20 ευρωπαϊκές χώρες
Τα επίπεδα πληρότητας στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες διαφέρουν στις ευρωπαϊκές χώρες τον Φεβρουάριο. Γι’ αυτό η AirDNA, για να εξαγάγει καλύτερα συμπεράσματα, χώρισε τις χώρες σε τέσσερις ομάδες με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξής τους:
α) εκείνες όπου η αύξηση της ζήτησης υστερεί
β) τις χώρες με αυξημένη προσφορά
γ) εκείνες με ισορροπημένη ανάπτυξη, και
δ) τις χώρες όπου η προσφορά δεν σημειώνει αύξηση
Η Ελβετία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία πέτυχαν ισορροπημένα επίπεδα πληρότητας, με την αύξηση των διανυκτερεύσεων και την αύξηση της ζήτησης ήταν ισοδύναμες μεταξύ τους.
Από την άλλη πλευρά, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία σημείωσαν αύξηση της ζήτησης, αλλά τα επίπεδα πληρότητάς τους μειώθηκαν. Αυτό συνέβη γιατί η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από τις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν, τοποθετώντας τις χώρες στην κατηγορία με πλεονάζουσα αύξησης της προσφοράς.
Χαμηλότερη προσφορά από τα επίπεδα ζήτησης καταγράφηκε στην Αυστρία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Αυτές οι χώρες παρουσίασαν τις πιο απότομες αυξήσεις στα επίπεδα πληρότητας, με ρυθμούς ανάπτυξης 17,4%, 12,9% και 12% αντίστοιχα. Η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς σε αυτές τις αγορές, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις την πληρότητα. Ήταν μια ευκαιρία για να προστεθεί η προσφορά καταλυμάτων για να καλύψει τη ζήτηση.
Στην τελευταία κατηγορία χωρών, η πληρότητα σημείωσε τον Φεβρουάριο απότομη πτώση. Αυτό συνέβη στη Δανία, με μείωση 25,7% και στην Κροατία με μείωση 7,7%. Αυτές οι δύο χώρες συνέχισαν να παρουσιάζουν υστέρηση στην αύξηση της ζήτησης, δικαιολογώντας τη μείωση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων και, τελικά, τη μείωση της πληρότητας.
Διψήφια αύξηση στις θερινές κρατήσεις
Κοιτάζοντας προς το καλοκαίρι, η AirDNA προβλέπει μια ισχυρή άνοιξη και καλοκαιρινή περίοδο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019. Όλες οι χώρες από το top20, πλην της Δανίας, προβλέπεται ότι θα έχουν διψήφια αύξηση στις συνολικές διανυκτερεύσεις μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου.