Με την ολοκλήρωση και της εορταστικής περιόδου, το βλέμμα όλων στη βραχυχρόνια μίσθωση στρέφεται στο 2023 και στις προκλήσεις του. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες, που η ζήτηση παραδοσιακά είναι μειωμένη, αποτελούν μια καλή ευκαιρία απολογισμού αλλά και αποφάσεων.
Μετά από μια περίοδο αστάθειας, η εικόνα της αγοράς το 2022 έδειξε μια δυναμική τάση ανάπτυξης. Οι Ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να αυξήσουν τις διανυκτερεύσεις τους πέρυσι έναντι του 2021, ενώ πολλές είδαν τις επιδόσεις τους να ξεπερνούν ακόμα και αυτές του 2019.
Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της AirDNA για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, η χώρα μας σημείωσε αύξηση στη ζήτηση κατά 62,4% έναντι του 2021 και κατά 19% έναντι του 2019. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, ανάμεσα στις πρώτες 20 Ευρωπαϊκές χώρες, σε σύγκριση με το 2019 και την τέταρτη μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2021.
Οι προκλήσεις της αγοράς
Ωστόσο, η ανάπτυξη φέρνει και αβεβαιότητα για το μέλλον. Ειδικά σε μια συγκυρία γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Η αυξημένη ζήτηση σημαίνει ότι οι εταιρείες διαχείρισης και οι μεμονωμένοι hosts που δραστηριοποιούνται στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Προς το παρόν, ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αλλαγές στη ζήτηση. Μια ξαφνική αύξηση θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών, αποτρεπτική για τους επισκέπτες, ενώ μια ξαφνική μείωση στη ζήτηση θα μπορούσε να καταποντίσει την τιμή διανυκτέρευσης (ADR). Ταυτόχρονα, τα ξενοδοχεία έχουν επιστρέψει δυναμικά στο παιχνίδι, αποτελώντας και πάλι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τους ταξιδιώτες.
Επίσης, η ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει τραβήξει την προσοχή και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Καθώς ο τομέας STR εδραιώνει τη θέση του ως βασικός παράγοντας στον κλάδο της φιλοξενίας, αρχίζουν να εμφανίζονται περισσότεροι κανονισμοί. Προς το παρόν, η προσπάθεια αφορά την επίδραση που έχει η βραχυχρόνια μίσθωση στην αγορά μόνιμης κατοικίας. Αλλά οι συζητήσεις και οι φημολογούμενες αλλαγές και στο φορολογικό καθεστώς ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για νέους επενδυτές στην αγορά. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Οι προοπτικές της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και η δυναμική που επέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πυροδότησε εκ νέου τον ανταγωνισμό με τους ξενοδόχους. Με δεδομένο ότι το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά, οι πολιτικές εξαγγελίες αντιμετωπίζονται από πολλούς με επιφυλακτικότητα. Η παρούσα κυβέρνηση διαμηνύει προς τους ξενοδόχους ότι θα φροντίσει να εξομαλύνει τον ανταγωνισμό θέτοντας κανόνες στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Και την ίδια ώρα, διαμηνύει στους μεμονωμένους hosts ότι οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τις εταιρείες του κλάδου.
Ταυτόχρονα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες εφαρμογής κανονιστικού πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη, το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα κάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναζητούν επιπλέον εισόδημα. Και η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια εναλλακτική που εξετάζουν. Κάτι που οι πλατφόρμες επιθυμούν διακαώς αφού θέλουν να αυξήσουν τις καταχωρίσεις τους.
ShortStay Conference: Go Beyond
Το συνέδριο ShortStay 2023, για πέμπτη συνεχή χρονιά, θα αποτελέσει τον κόμβο πληροφόρησης και ενημέρωσης του κλάδου βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για δύο ημέρες, 18 & 19 Φεβρουαρίου, όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά αλλά και όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και να ανταλλάξουν απόψεις.
Σημαντικοί παίκτες της Ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς θα βρίσκονται για δύο ημέρες στο συνεδριακό κέντρο του Αρχαίου Ελαιώνα, στην Αθήνα. Και το φετινό line up ομιλητών αλλά και εκθετών είναι πιο αναβαθμισμένο από ποτέ!