«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.
Μιλώντας στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Αθήνα, ο κ. Ρέτσος, ξενοδόχος ο ίδιος, ζήτησε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση.
«Πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας, υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι, κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ περιλαμβάνει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα megatrends του τουρισμού. Αναφέρει:
«Με τη συνεχή άνοδο της οικονομίας διαμοιρασμού, κρίνεται απαραίτητη η ρυθμιστική διαχείριση, με σκοπό τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και της ασφάλειας των πολιτών και τουριστών. Επιπλέον, για τη σωστή αξιολόγηση της συμμετοχής των συγκεκριμένων πλατφορμών στον τουριστικό κλάδο, εκτιμάται ότι πρέπει να αναπτυχθούν τα απαραίτητα εργαλεία συγκέντρωσης και καταγραφής στατιστικών στοιχείων σχετικά με αυτές».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Τι είπε ο Υπουργός Τουρισμού
Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τέθηκε και στον Υπουργό Τουρισμού, ο οποίος είπε ότι «αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις της Επιτροπής, δεδομένου ότι μετά από σχετικό ερώτημα, λάβαμε την απάντηση ότι θα έρθει η νομοθεσία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας που μπορεί να εκμισθώνει έναν χώρο σε σχέση με τις εταιρείες διαχείρισης που το κάνουν οργανωμένα, μισθώνοντας δεκάδες ακίνητα.
Είπε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να αιτηθεί από πλατφόρμες τον διαχωρισμό της διαφήμισης των ξενοδοχείων από τα καταλύματα που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση. «Τις επόμενες ημέρες θα στείλω επιστολές σε πλατφόρμες όπως η Booking και η Expedia και θα διαχωριστεί το κομμάτι διαφήμισης που έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία από εκείνο που έχει να κάνει με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.λπ. Κοινώς δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία χωρίς αστέρια. Δεν μπορεί εκεί που διαφημίζονται ξενοδοχεία να διαφημίζονται βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θα ξεκαθαριστεί», υπογράμμισε.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 και των επιμέρους Σχεδίων Δράσης ανά Περιφέρεια της χώρας.